Market Beat: Απειλεί την άνοδο το διεθνές κλίμα και η ταχύτητα στην εκτίναξη των τιμών

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019 10:04
UPD:03/06/2019 08:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη,με την Ιταλία σε διαφωνίες με τις Βρυξέλλες, αλλά και η διατήρηση της έντασης και της αβεβαιότητας στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ Κίνας, έχουν ψαλιδίσει τη διάθεση για ρίσκο σε παγκόσμια κλίμακα. Οι επενδυτές διαπιστώνουν την επανεμφάνιση ενός φαύλου κύκλου που ειδοποιεί για ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ άρα και στην παγκόσμια ανάπτυξη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αυτός έχει ως ακολούθως: Όταν μεγαλώνει η ανησυχία οι διαχειριστές ρευστοποιούν θέσεις σε μετοχές και τοποθετούνται στα ομόλογα με αποτέλεσμα να υποχωρεί η απόδοσή τους. Τα χρηματιστήρια προεξοφλούν και έχουν πληγεί από το φαινόμενο να εμφανίζουν κέρδη οι επιχειρήσεις για το πρώτο τρίμηνο αλλά παράλληλα να ειδοποιούν μέσω των προσδοκιών για την κερδοφορία του επόμενου πως ο πόλεμος για το εμπόριο έχει ήδη δαγκώσει τις προβλέψεις τους. Οι επενδυτές γνωρίζοντας πως το επόμενο τρίμηνο από τις ίδιες τις εταιρίες αναμένεται να αποδειχθεί χαμηλότερων επιδόσεων ρευστοποιούν και ενισχύουν τις θέσεις τους σε assets με λιγότερο ρίσκο όπως είναι τα δεκαετή ομόλογα ΗΠΑ και της Γερμανίας. Αλλά στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ η πτώση αυτή τη βδομάδα στην απόδοση του 10ετούς κατά 10 μονάδες βάσης την οδήγησε χαμηλότερα από τα επιτόκια των έντοκων γραμματίων διάρκειας 3 μηνών. Αυτή είναι η περίφημη αναστροφή που συνήθως θεωρείται ως η κύρια ένδειξη επερχόμενης ύφεσης.

Ενώ λοιπόν οι εξελίξεις στο εσωτερικό έχουν εκληφθεί θετικά από τους ξένους θεσμικούς και η πορεία των τιμών έχει «υποσχεθεί» ξεκούραση στη ζώνη των 807 – 817 μονάδων ξεπηδά η απειλή των παγκόσμιας απαισιοδοξίας από όσα συμβαίνουν σε μεγάλες οικονομίες. Η αγοραία συναίνεση είχε χθες ως δεδομένη την αγωνία όσων τοποθετήθηκαν τη Δευτέρα, σε αγορά που το αποτέλεσμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ώθησε ψηλότερα, ασυνήθιστα έντονα. Γνωρίζοντας  την απληστία των ισχυρών και την πονηριά τους, στον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύονται τις εκτιμήσεις των ασθενέστερων γύρω από επίπεδα που ορίζει η στατιστική προϊστορία, ειδοποιήσαμε για πιθανά καρδιοχτύπια γύρω από τις 780 μονάδες.

Άνοιξαν την αγορά με τον ΓΔ στις 780, του έδωσαν μια ώθηση προς τα κάτω και όρισαν ελάχιστο, όπως αποδείχθηκε πολύ αργότερα, στις 773,64 ήτοι πάνω από 6 μονάδες χαμηλότερα της τιμής ανοίγματος. Το αγοραστικό ενδιαφέρον, για τις τράπεζες πάλι, τον ξεκόλλησε από τις 774. Αλλά δεν ήταν ικανό να τον περάσει πάνω από τις 780 με συνέπεια μια πλάγια κίνηση μεταξύ 776 και 779 μονάδων ως τις 13:00. Κατόπιν όμως και σαφέστερα μετά τις 14:00, φάνηκε η επίμονη ζήτηση και άρχισε η κλιμάκωση των τιμών ως το πέρας της διαπραγμάτευσης.

Στην Αθήνα οι τιμές ανέβαιναν και στην Ευρώπη υποχωρούσαν, για να περάσουν σε αρνητικό πεδίο ομαδικά, όταν το ΧΑ ήταν στις δημοπρασίες. Σε δυο μέρες κερδίζει 3 δις ευρώ το χρηματιστήριο, αλλά ποιος νοιάζεται για αυτό; Μόνο εκείνοι που κυνηγούν εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα γιατί οι υπόλοιποι γνωρίζουν πως οι συνολικές κεφαλαιοποιήσεις φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν. Αλλά για μια κατάσταση με χαρακτηριστικά μονιμότητας δεν φτάνει η ανακούφιση από την μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπιασε υψηλό 6 μηνών, η Wall Street παρά τα καλά στοιχεία κατέγραψε απώλειες. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,93% ή 237 μονάδες στις 25.347,77, ο S&P σημείωσε πτώση 0,84% στις 2.802,39 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,39% στις 7.607,35 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Visa (+0,7%) και Boeing (+0,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-2,3%) και Exxon Mobil (-2,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το ευρώ στα 1,1172 δολάρια από 1,1193 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε χαμηλό έτους, σημειώνοντας πτώση έξι μονάδων βάσης στο 2,26%.

Στο μεταξύ,ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Ιαπωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο να εκφράζει αισιοδοξία για πιθανή εμπορική συμφωνία με την κυβέρνηση του Τόκιο. Δεν εμφανίστηκε το ίδιο αισιόδοξος για την Κίνα.

Στη στεγαστική αγορά, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,1% τον Mάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2019 και αυξάνονται σταθερά από το 2012, αλλά το τελευταίο έτος η ορμή μειώνεται.

ΕΥΡΩΠΗ

Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αγορά του Μιλάνου να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες, εν μέσω νέας έντασης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τα δημόσια οικονομικά. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,22%.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, πέρασε στην αντεπίθεση, τονίζοντας ότι θα αφιερώσει όλη του την ενέργεια στον εκσυγχρονισμό των απαρχαιωμένων, όπως τους χαρακτήρισε, δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., παρά τις πληροφορίες που θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάζει πρόστιμο 3,5 δισ. ευρώ σε βάρος της Ιταλίας για το υψηλό έλλειμμα και χρέος. 

Ο γενικός δείκτης FTSE MIB στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις, με πτώση 0,50% και έχοντας ως βαρίδι τις ιταλικές τράπεζες, με απώλειες πάνω από 1%. Απώλειες και για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη, εξαιτίας του νέου μπα ντε φερ μεταξύ της Ε.Ε. και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Στον αντίποδα, οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτων ηγήθηκαν των κερδών, με άνοδο  0,64%, αφότου η Fiat επιβεβαίωσε ότι πρότεινε συγχώνευση με τη Renault, σε μια συμφωνία που θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. 

Αρνητικά πρόσημα και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX της Φραγκφούρτης να υποχωρεί 0,37%, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου στην οικονομία. Απώλειες και για τον FTSE 100 του Λονδίνου, ενώ και ο CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με πτώση 0,44%.

ΧΑ

Συνέχεια στην άνοδο με ανεξαρτησία απέναντι στο χλομό διεθνές κλίμα

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί, μετά το πρώτο περιπετειώδες δίωρο, κίνησαν τις τιμές των βασικών δεικτών μόνιμα ψηλότερα από την τιμή του κλεισίματος της Δευτέρας. Αρχικά, με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,39 μονάδες στις 780,01, αναζητήθηκε γρήγορα το χαμηλό μέρας. Ορίστηκε στις 10:51 και ήταν οι 773,64 έναντι των 733,72 μονάδων την προηγούμενη σύνοδο.

Έγινε σαφές από την κίνηση του πρώτου μέρους, όταν ορίστηκε πλάγια κίνηση μεταξύ 780 και 774 μονάδων, πως η σύνοδος δεν θα έμοιαζε με της προηγούμενης μέρας. Με δεδομένο πως το  μέγιστο μέρας, στο τέλος της συνόδου της Δευτέρας, ήταν στις 780 μονάδες έμοιαζε πως είχε επιλεχθεί η συσσώρευση χαμηλότερα από το επίπεδο που θεωρούσε η αγορά μετά τα χθεσινά οροφή. 

Αλλά μετά τις 12:05 για τις τράπεζες, ο δείκτης τους από τις 671 μονάδες με σταθερή κλίση ανέβαινε κλιμακωτά ως τις 714 ενώ μετά τις 13:45, ξεκίνησε μια κλιμακούμενη άνοδος για τον μέσο όρο, χωρίς σοβαρές διορθώσεις ενδιάμεσα. Έτσι μετά τις 17:00 ο Τραπεζικός δείκτης και ο ΓΔ  σημείωσαν το μέγιστο μέρας που για τον Γενικό Δείκτη ήταν στις 796,53 από 780,44 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Η σύνοδος σφραγίστηκε από αύξηση των όγκων για τη διαμόρφωση ανοδικής πορείας, με τον μέσο όρο να σκαρφαλώνει κλιμακωτά, και το μέγιστο του δεύτερου μέρους 15 μονάδες άνω των 780 γνωστή και από πολλούς εγχώριους αναλυτές αποδεκτή οροφή. 

Ενώ στις 17:00 τον άφησαν στις 794,54 μονάδες, εμφανίστηκαν εντολές αγοράς και κινήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων στην εξέλιξη των δημοπρασιών και το κλείσιμο του μέσου όρου έγινε στις 794,63 με μεταβολή της τάξης του +2,32%, αφού χτύπησε στις 17:10 στις 796,53, λειτουργώντας θετικά στη διάθεση για ρίσκο στην επόμενη σύνοδο.

Υπήρξε μεγάλο διάστημα με πλάγια πορεία με μικρό σκαμπανέβασμα ανάμεσα στις 774 ως τις 779 μονάδες, σαν μέρα μιας συντονισμένης, ανεξάρτητα από τα διεθνή, ανακωχής από την πλευρά των απαισιόδοξων κόντρα στους αισιόδοξους. Το ποσοστό της ανόδου στα χρηματιστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τις αγορές των ΗΠΑ και του Λονδίνου σε οριακά θετικές προσδοκίες, βοήθησε ελάχιστα στην άνοδο. Εδώ ο ΓΔ κινήθηκε ανεξάρτητα, με το κλίμα στην αγορά της Αθήνας να είναι αισιόδοξο, συγκριτικά με τη βουτιά του επενδυτικού φρονήματος στη διεθνή κεφαλαιαγορά  και τις πτωτικές μετά το μεσημέρι μεταβολές στα ξένα χρηματιστήρια. 

Στο δεύτερο μέρος οι δείκτες κινήθηκαν από τους θεσμικούς μονίμως ανοδικά σε θετικό πεδίο. Συνεπώς, κυριάρχησε η υπεροχή της ζήτησης απέναντι στην προσφορά, ξαφνικά και απότομα. Στο δεύτερο μέρος, που οδηγεί στις δημοπρασίες, δεν αμφισβητήθηκε η κυριαρχία της ζήτησης. Τελικά βρέθηκε ισορροπία σε επίπεδα που ήταν 60 -70 μονάδες πάνω από αυτά που κινούσαν τον μέσο όρο στις δυο τελευταίες βδομάδες. Επιτρέποντας να διατηρηθεί ως το τέλος μια ασυνήθιστα μεγάλη ανοδική αντίδραση.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν πολύ πάνω από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου, και αρκετά ψηλότερα (173,52 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, με υποχώρηση της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 18,03 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Τη σύνοδο σφράγισε καλό, σε σχέση με την εποχή που περιλαμβάνει κινήσεις από τα funds που ακολουθούν τους δείκτες MSCI, συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 27,644 εκατ. ευρώ (για ΑΛΦΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΜΠΕΛΑ ΟΤΕ ΠΕΙΡ και ΟΠΑΠ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip,δεν είχε σίγουρα σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρή διακύμανση της απόδοσης τους (5 έναντι 35 μονάδων). Αλλά με μεταβολή 4 μονάδες βάσης, η απόδοση από το 3,15% κατέληξε στο 3,19%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 794,63 μονάδες, ήταν 20,99 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 1,90 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (22,89 από 46,72 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 54,662 από 54,174 δις ευρώ. Επτά blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ΕΧΑΕ -2,22%, ΟΤΕ -2,10%, ΤΙΤΚ -1,69%, ΕΕΕ-1,65%, ΣΕΝΕΡ -1,49%, ΒΙΟ -0,59%, και ΤΕΝΕΡΓ -0,14%, ενώ 17 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν θετικά  οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+6,65% από +11,84%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,82% από +16,32%, την ΕΤΕ στο +0,95% από +6,06%, ΕΥΡΩΒ +9,77% από +7,56% και την ΠΕΙΡ στο +15,04% από 27,41%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από  τα blue chip με μεταβολή +2,32% από +4,46%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 25) blue chip έναντι των καθοδικών (7 από 0) και ένα ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,32% και έφθασε στις 794,63 από 776,60 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2033,14 από 2004,97 με μεταβολή +1,41%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν ουσιαστικά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, παρά ταύτα το κλείσιμο έγινε κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 355,130 από 172,725 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 27,644 από 14,901 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 322,711 από 152,184 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,694 από 2,057 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 68 από 88, των καθοδικών 31 από 19 και 28 από 28 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Η κινητικότητα στα options αποκαλύπτει «συντηρητισμό» στις προσδοκίες

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων μεικτή πορεία. Αρχικά πλάγια νευρική με αλλαγές πρόσημου μεταβολής και μετά τις 13:39, σταθερά πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Με άνοιγμα στις 2013,12 μονάδες ορίστηκε γρήγορα (10:51) το ελάχιστο μέρας στις 1994,39. Το μέγιστο στις 2045,50 την προηγούμενη ήρθε στις δημοπρασίες. Ενώ στις 17:00 σταμάτησε τις 2041,98 μονάδες, το κλείσιμο στις 2033,14 αντιστοιχούσε σε μεταβολή +1,41%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,796 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουνίου υπήρξε όγκος 2343 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2046,00, κατώτερο τις 2000,00 και τελευταίες πράξεις στις 2040,00 από 2014,75 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 684 συμβόλαια λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1993,75 και κατώτερο τις 1945,50, με τελευταίες πράξεις στις 1984,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιουνίου έγιναν 7629 από 7019 ΣΜΕ και 1051 από 853 της επόμενης.

Στα calls λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 74 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2050 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 407 για τιμή εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 142 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2050 μονάδες. Για την σειρά Ιουλίου διακινήθηκαν 282 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1875 ως τις 2050 μονάδες.

Η τρέχουσα άνοδος έχει φέρει τον 25άρη μέσα στη ζώνη τιμών που κινήθηκε από τις 4 ως τις 7 Ιουνίου του 2018 ήτοι μεταξύ 2038 και 2080 μονάδων και φαίνεται από τις τιμές εξάσκησης στα options του πως δεν υπάρχουν προσδοκίες από τους traders για τιμές πάνω από αυτή τη ζώνη.

Σύμφωνα με τη ροή των ειδήσεων που ενδιαφέρουν την αγορά παραγώγων : Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης “CCC+” της ΑΛΦΑ και του “CCC” για την ΠΕΙΡ προχώρησε ο Οίκος Fitch. Ο Οίκος τονίζει ότι το rating αντανακλά την ιδιαίτερα χαμηλή, αλλά βελτιούμενη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και το μεγάλο βάρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Όσον αφορά στην ΠΕΙΡ, επισημαίνει ότι η αξιολόγηση αντανακλά την ιδιαίτερα αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και το μεγάλο βάρος των NPEs. Σε “CCC+” από “CCC” αναβάθμισε την αξιολόγηση της ΕΥΡΩΒ με θετικό outlook. Με δεδομένο πως η αναβάθμιση ακολουθεί την επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE), οποίο σημαίνει ότι η ΕΥΡΩΒ  έχει το χαμηλότερο λόγο NPEs προς το σύνολο των δανείων, από οποιαδήποτε άλλη Ελληνική Τράπεζα. Διατήρησε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση “CCC+” της ΕΤΕ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η διάφορα των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων που προέκυψε στις Ευρωεκλογές της Κυριακής, ανάμεσα στους δύο Μονομάχους της Ελληνικής πολιτικής σκηνής, οδήγησε σε καταιγιστικές εξελίξεις. Ήδη, ορίστηκε η 7η Ιουλίου ως ημερομηνία διεξαγωγής Εθνικών εκλογών.

Η Επενδυτική Κοινότητα προεξοφλεί ότι η νέα Κυβέρνηση θα έχει ενισχυμένο φιλοεπενδυτικό προφίλ, προσδοκώντας ότι θα είναι το αποτέλεσμα της αυτοδυναμίας του πρώτου Κόμματος. Προσδοκά, επίσης, ότι θα επαναφέρει τον ταχύ βηματισμό στις μεταρρυθμίσεις, με αιχμή τις Αποκρατικοποιήσεις.

Θα λάβει μέτρα που θα διαμορφώσουν πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και θα επιδιώξει, με όλους τους τρόπους, την ανάταξη της αναπτυξιακής διαδικασίας, με την προώθηση επενδύσεων, Δημόσιων και Ιδιωτικών.

Ενόψει των παραπάνω, το Χρηματιστήριο, όντας Μηχανισμός προεξόφλησης, δίνει ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι συναλλαγές ήδη έχουν εκτοξευθεί σε τριψήφια επίπεδα τις δύο τελευταίες ημέρες και οι δείκτες, Γενικός και Τραπεζικός, καταγράφουν επιδόσεις ρεκόρ τριετίας και πλέον. Με την κεφαλαιοποίηση να αυξάνει κατά πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Τις Τράπεζες να ηγούνται της ανόδου, καθώς ευεργετούνται από τις αυξημένες αποτιμήσεις των ομολόγων που κατέχουν, καθώς οι αποδόσεις των 10ετων υποχώρησαν ακόμη και κάτω από το 3,10% και τη διαδικασία της επανένταξης της Εθνικής στον MSCI Standard Greece να συμβάλει θετικά.

Αλλά και τις λοιπές Δεικτοβαρείς μετοχές να ευεργετούνται, παρά τη μείωση της στάθμισης των Ελληνικών μετοχών, καθώς νέες εισροές αντισταθμίζουν τις υποχρεωτικού τύπου εκροές από τα χαρτοφυλάκια των Διαχειριστών, που ακολουθούν τους δείκτες MSCI.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τα στενά όρια στα οποίο είχε εγκλωβιστεί το προηγούμενο διάστημα, καθώς τα δεδομένα άλλαξαν. Η υπέρβαση των 780 μονάδων διαμορφώνει ως επόμενο στόχο περιοχής αντίστασης τις 830 μονάδες, με τις 744 μονάδες να συνιστούν το επίπεδο στήριξης στο βαθμό που οι θετικές προσδοκίες δεν εκπληρωθούν.

Οι αισιόδοξοι, πάντως, αναφέρουν το σενάριο της αυτονόμησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που συζητείται ως ένα πιθανό ενδεχόμενο.

Ωστόσο, η τυχόν επέλευση αναταράξεων από το εξωτερικό περιβάλλον, θα εναρμονίσουν την κίνηση και του Χ.Α. με τις Διεθνείς Αγορές, αφού, όπως γνωρίζουμε, η δραστηριοποίηση των Επενδυτών Εξωτερικού, συνεχίζει να είναι κυρίαρχη στις συναλλαγές.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 29/5 και τα ομόλογα ενισχύθηκαν καθώς το φρόνημα των επενδυτών έχει καμφθεί  από τις αυξανόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου να μην δείχνουν τάση για χαλάρωση.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,54% μετά από τρεις μέρες ανόδου. Οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν με πτώση και ο σύνθετος δείκτης στην αγορά της Σαγκάης εμφάνισε μεταβολή -0,5% αλλά στο δεύτερο μέρος και στις 9:20 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,38%. Οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν χαμηλότερα κατά -0,74%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -1,4% αλλά στο δεύτερο μέρος και στις 9:20 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,21%.

Σε μια ένδειξη ότι οι αγορές των ΗΠΑ θα πέσουν και πάλι αργότερα σήμερα, τα ΣΜΕ e-Minis για τον S&P 500 ήταν -0,4% χαμηλότερα.

Η αποστροφή έναντι των assets υψηλού κινδύνου παγκοσμίως έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς οι φόβοι της παγκόσμιας ύφεσης επανεμφανίστηκαν εν μέσω απογοητευτικών μακροοικονομικών δεδομένων σε μεγάλες οικονομίες. Η διαμάχη της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον προϋπολογισμό της αποτελεί επίσης σημαντική εξέλιξη για τις παγκόσμιες αγορές.

Στην Ασία, η εστίαση παραμένει στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουάσινγκτον δεν ήταν έτοιμη να συνάψει συμφωνία με την Κίνα. Την ίδια στιγμή, πίεσε την Ιαπωνία να μειώσει την εμπορική της ανισορροπία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέτοιες ανησυχίες έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των ΗΠΑ 10 ετών να πέσουν περίπου 10 μονάδες βάσης κάτω από τα επίπεδα των επιτοκίων των δανείων διάρκειας 3 μηνών, μια αναστροφή που συνήθως θεωρείται ως η κύρια ένδειξη επερχόμενης ύφεσης. Οι αποδόσεις του Γερμανικού Bund βρίσκονται επίσης σε μια ολισθηρή πορεία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα