Ομόλογα: Σε κλοιό πιέσεων μπαίνει η Ιταλία

Τρίτη, 28 Μαΐου 2019 19:32
UPD:19:41
REUTERS/RAFAEL MARCHANTE

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Η Ιταλία βρέθηκε στο επίκεντρο της αγοράς κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, πυροδοτώντας ανησυχίες για νέα οξεία αντιπαράθεση Ρώμης-Βρυξελλών, με τον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκα στην κυβέρνηση συνασπισμού, Ματέο Σαλβίνι, να δηλώνει αναφανδόν ότι θα διοχετεύσει όλη του την ενέργεια για να αλλάξει τους «απηρχαιωμένους και άδικους» κανόνες της Ε.Ε..

Ο Σαλβίνι επιβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ύψους 3 δισ. ευρώ στην Ιταλία, λόγω αύξησης του χρέους και του διαρθρωτικού ελλείμματος, επειδή η χώρα του έχει αυξήσει σε υπερβολικό βαθμό τις δαπάνες. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο εβδομάδων στο 2,73%, αυξανόμενη επιπλέον 11 μονάδες βάσης από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, στη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο από τις αρχές Φεβρουαρίου. «Υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι οι τόνοι θα κορυφωθούν ξανά μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών. Όλοι περίμεναν κλιμάκωση της έντασης το φθινόπωρο, όταν η Ιταλία θα προετοίμαζε τον προϋπολογισμό του 2020, όμως οι τόνοι οξύνονται πολύ νωρίτερα» αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής Ντάνιελ Λενζ της DZ Bank.

Στη γειτονική Ελλάδα, η αγορά «χώνεψε» τα νέα της επίπεδα με αρκετά υψηλό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που διαμορφώθηκε στα 40 εκατ.ευρώ, κάτι που θεωρείτο αναμενόμενο μετά το εντυπωσιακό ράλι των τιμών τη Δευτέρα. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού έκλεισε στο 3,16%, αφού νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως το 3,11%, με το spread στις 331 μονάδες βάσης. Μικρή διόρθωση γνώρισαν και οι αποδόσεις των υπόλοιπων τίτλων. Στο πενταετές με λήξη το 2024, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,94%, ενώ στο επταετές με λήξη το 2025, στο 2,36%. Στον κοντινό τίτλο λήξης 2022, η απόδοση αυξήθηκε ελαφρώς στο 1,49%.

Το κλίμα σε Ισπανία και Πορτογαλία παρέμεινε σταθερό, με τις αποδόσεις να καταγράφουν ενδοσυνεδριακά νέα ιστορικά χαμηλά. Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού υποχώρησε προς στιγμή κάτω από το 0,80% για πρώτη φορά, ενώ του αντίστοιχου πορτογαλικού υποχώρησε περαιτέρω τέσσερις μονάδες βάσης, στο 0,93%.

Η ένταση στην Ιταλία αλλά και η συνέχιση του εμπορικού πολέμου κρατούν σταθερά χαμηλά τις αποδόσεις των γερμανικών, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να υποχωρεί περαιτέρω στο -0,16%, στο χαμηλότερο επίπεδο περίπου τριών ετών. Σε αποκλιμάκωση οι αποδόσεις και των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων από τον «πυρήνα» του ευρώ. Τις ανησυχίες ενέτεινε και η κατάρρευση της αυστριακής κυβέρνησης μειοψηφίας του ομοσπονδιακού Καγκελάριου και αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την αποδοχή από την πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής της πρότασης δυσπιστίας εναντίον ολόκληρης της κυβέρνησής του.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού βούλιαξε σε χαμηλό 19 μηνών, στο 2,271%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα