Goldman: Προειδοποιεί για «βίαιη αντίδραση» των αγορών λόγω εμπορικού πολέμου

Τρίτη, 28 Μαΐου 2019 18:46
UPD:18:51
REUTERS/DAVID GRAY

Πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν για ενδεχόμενες καταστροφικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, με τον Τζέιμι Ντίμον της Goldman Sachs να τονίζει ότι η σινο-αμερικανική εμπορική αντιπαράθεση θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Για τους αναλυτές της Nomura, η αμερικανική οικονομία δεν θα καταφέρει να παραμείνει αλώβητη από τον εμπορικό πόλεμο, διακρίνοντας ήδη τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης.

«Νομίζω ότι το εμπόριο αποτελεί πραγματικό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Ντίμον στο πλαίσιο συνεδρίου στη Νέα Υόρκη. «Εάν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο, τότε θα έχουμε και άλλες εκπλήξεις, επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη και μεταβάλλοντας την προθυμία των επιχειρήσεων να επενδύσουν», υπογράμμισε ο κ. Ντίμον, ο μακροβιότερος διευθύνων σύμβουλος μεταξύ των μεγάλων τραπεζών της Αμερικής. 

Η σινο-αμερικανική εμπορική αντιπαράθεση κλιμακώθηκε αυτό το μήνα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εφήρμοσε στην πράξη την απειλή για αύξηση των δασμών στο 25% απο 20% σε κινεζικά αγαθά, ύψους 200 δισ. δολαρίων, προκαλώντας κύμα πανικού στις αγορές, καθώς η Κίνα απάντησε με δικούς της δασμούς. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ χτύπησαν στο «μέτωπο» κατά της Huawei, ανακοινώνοντας περιορισμούς σε βάρος του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Ο Ντίμον επανέλαβε την προειδοποίηση ότι εάν τα κακά μαντάτα έλθουν σε περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης, τότε μπορεί να είναι βίαιη η αντίδραση των αγορών.

Τον κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο κρούει η Nomura, τονίζοντας ότι η αύξηση των δασμών σε όλα τα κινεζικά αγαθά που εισέρχονται στα αμερικανικά σύνορα αναμένεται να επιφέρει πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, που ήδη εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης τους τελευταίους μήνες.

Κόντρα στους ισχυρισμούς Τραμπ ότι οι δασμοί φέρνουν έσοδα πολλών δισ.δολαρίων στα ταμεία του αμερικανικού κράτους, ο Λιούις Αλεξάντερ, οικονομολόγος της Nomura, υποστηρίζει ότι ο αντίκτυπος της εμπορικής διαμάχης είναι αρνητικός για την Αμερική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα