Market Beat: Νευρικότητα με μέγεθος ανάλογο των όγκων, μετά το χθεσινό άλμα

Τρίτη, 28 Μαΐου 2019 09:30
UPD:29/05/2019 09:46
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Ο κόσμος δεν άλλαξε μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απλά αναμένονται δυσκολίες για την ανάδειξη των ιθυνόντων στα όργανα της ΕΕ και της ευρωζώνης. Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ Κίνας για το εμπόριο αδυνάτισαν ελαφρά αλλά παρέμειναν στο προσκήνιο και η δυναμική στην τιμή του πετρελαίου υπογραμμίζει την έλλειψη κατεύθυνσης στις αγορές όσον αφορά όλες τις διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι εγχώριοι παράγοντες στις αναλύσεις τους χρησιμοποίησαν συχνά πολιτικού τύπου κριτήρια για να δικαιολογήσουν μια τάση στο τρέχον έτος. Αυτά μάλλον ήταν η αιτία της μετριοπαθούς στάσης τους, στην περίοδο που ανέβαιναν οι τιμές από τις κινήσεις ξένων θεσμικών. Τώρα που όντως η πολιτική κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μοχλεύει τη διάθεση για ρίσκο, αισθάνονται πιο σίγουροι για τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με το μέλλον των τιμών μετοχών και δεικτών. 

Η  Leon Depolas Sec ανέφερε χθες το πρωί: «Το μήνυμα της κάλπης δείχνει ξεκάθαρα πολιτική αλλαγή στις Εθνικές εκλογές, που αναμένονται στις 30 Ιουνίου, ή 7 Ιουλίου. Η εξέλιξη είναι αναμφισβήτητα ευνοϊκή για την Αγορά και προτρέπει σε μία ευρύτερη αύξηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου, οδηγώντας ακόμα και σε μερική αυτονόμηση του ΓΔ, έναντι των διεθνών μετοχικών δεικτών. Συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση δίνεται μια καλή αφορμή για να εκτονωθεί ανοδικά η συσσώρευση που πραγματοποιήθηκε εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, καθώς το rebalancing του MSCI ολοκληρώνεται την Τρίτη, ενώ και τα θεμελιώδη πολλών Βαρύδεικτων μετοχικών τίτλων δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις. Μάλιστα, όπως έχουμε επισημάνει ξανά, ορισμένες εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αναμένεται να δώσουν 2 μερίσματα στους επόμενους 14 - 15 μήνες. Πρώτος στόχος ενδέχεται να είναι η προσέγγιση των τοπικών υψηλών στην περιοχή των 770 - 780 μονάδων. Ωστόσο, αυξημένη βαρύτητα θα δώσουμε και στις αντιδράσεις των Εταίρων, σχετικά με την μέχρι τώρα προεκλογική παροχολογία».

Η Beta Sec σημείωνε: «Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών δίνει χώρο για ένα δυνατό άνοιγμα στη σημερινή συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι οι Αγορές σε ΗΠΑ και Βρετανία θα παραμείνουν κλειστές. Το ενδιαφέρον θα είναι στις μετοχές των Τραπεζών, της ΔΕΗ, του Κατασκευαστικού κλάδου, της Lamda, καθώς και των Λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης. H μικρή προεκλογική περίοδος παρέχει ‘δίχτυ ασφαλείας’, αναφορικά με το σενάριο εκτροχιασμού των δημοσιονομικών προσαρμογών».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επεσήμαινε: «Η νίκη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις Ευρωεκλογές, με διαφορά υψηλότερη της αναμενόμενης, σηματοδοτεί νέα δεδομένα στο πολιτικό τοπίο, με την άμεση προκήρυξη των Εθνικών εκλογών να διαμορφώνει προϋποθέσεις πολιτικής ανατροπής. Την Τρίτη ολοκληρώνεται η προσθήκη της Εθνικής στον MSCI Standard Greece, με το rebalancing να εκτοξεύει τις συναλλαγές, αλλά και τη μείωση της στάθμισης Ελληνικών μετοχών, να οδηγεί σε εκροές στη συνέχεια. Η Motor Oil στις 28/5 και οι  ΑΛΦΑ και Eurobank στις 30/5, ανακοινώνουν αποτελέσματα 1ου τριμήνου».

Το ζήτημα για σήμερα, που όλοι γνωρίζουν πως θα υπάρξει κινητικότητα για την ΕΤΕ, αφορά στην χθεσινή αναγνώριση της ισχύος της οροφής στις 780 μονάδες. Άγνωστο είναι το αποτέλεσμα από τη μείωση της στάθμισης των ελληνικών μετοχών που θα φέρει εκροές στις μέρες που θα έρθουν. Αλλά για τη στήλη ήδη είναι αργά για επενδύσεις χωρίς άγχος. Την περασμένη βδομάδα οι τολμηροί αγόραζαν με τον μέσο όρο γύρω από τις 730 μονάδες. Χθες οι αγοραστές τοποθετούσαν κεφάλαια με τον ΓΔ μεταξύ 763 και 770 μονάδων και αυτό από τις 10:50 ως τις 12:50, ενώ μετά τις 13:30, ήταν σταθερά πάνω από τις 775 μονάδες.

Ήταν εγχώριοι επενδυτές και μάλιστα αρκετοί ιδιώτες που ήταν ήδη κουρασμένοι, από τις παρατηρήσεις μερίδας παραγόντων οι οποίοι έχασαν την άνοδο της αγοράς πάνω από τις 710, αλλά δεν αναγνώρισαν το λάθος τους. Συμβούλευαν «να κρατηθεί η όρεξη των αγοραστών για αργότερα» αφού εκτιμούσαν πως θα ερχόταν μεγάλη διόρθωση. Αλλά από τα μέσα Μαρτίου η αγορά έδωσε κατώτερη τιμή των 710 μια δυο ή φορές και στη χειρότερη περίπτωση ήταν οι 705,93 μονάδες. Με αποτέλεσμα να αναμένουν για διόρθωση… στο ακουστικό τους. Φαίνεται πως το εκλογικό αποτέλεσμα και οι συνειρμοί όσων νομίζουν πως τα καταφέρνουν με την πολιτική ανάλυση, μαζί με το σύνδρομο στέρησης από συναλλαγές για καιρό, έφεραν το χθεσινό αγοραστικό κρετσέντο.

Η συναλλακτική έξαρση μειώθηκε στο δεύτερο μέρος και ειδικά στο διάστημα που τις προηγούμενες βδομάδες δυνάμωνε το συναλλακτικό ενδιαφέρον. Προφανώς η προσέγγιση της οροφής στις 780 μονάδες και το κλείσιμο χαμηλότερα θα βάλει σε σκέψεις ορισμένους και δεν αποκλείεται τώρα, που τα πράγματα ανέβηκαν και ακρίβυνε ο σχηματισμός θέσεων, να αρχίσουν τα τινάγματα.

Έτσι είναι αυτά, των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν οι υπόλοιποι για μετοχές, μαζεύουν. Όσοι τοποθετούνται σε μέρες αγοραστικού πυρετού θα χτυποκαρδίσουν και λίγο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Αργία

Ευρώπη

Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών κινήθηκαν ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,22% στις 376,71 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στις 12.071,18 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,37% στις 5.336,19 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,46% στις 9.216 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε οριακές απώλειες 0,06% στις 20.363 μονάδες.

Η πρόταση συγχώνευσης που απηύθυνε η Fiat Chrysler (FCA) στη γαλλική Renault, επηρέασε αφού μία συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει μία παγκόσμια δύναμη ικανή να βοηθήσει στη διαχείριση των αδυναμιών και των δύο.

Σύμφωνα με το Reuters, η Fiat σημείωσε ότι η συγχωνευμένη επιχείρηση θα ανήκει κατά 50% στους μετόχους της FCA και κατά 50% στη Renault.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στα 1,1192 από 1,1209 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα. 

ΧΑ

Με σύνοδο εκδήλωσης επενδυτικής απληστίας ήρθε το τέλος στη συσσώρευση

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές των βασικών δεικτών μόνιμα ψηλότερα από την τιμή του κλεισίματος της Παρασκευής. Αρχικά με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,70 μονάδες στις 733,72, και διαπιστώθηκε γρήγορα ότι θα αποτελούσε το χαμηλό μέρας έναντι των 726,07 μονάδων την προηγούμενη σύνοδο.

Έγινε σαφές από την κορύφωση του πρώτου δεκάλεπτου  στις 10:36, όταν ξεπεράστηκαν οι 775 μονάδες, πως η σύνοδος δεν θα έμοιαζε με αυτές της προηγούμενης περιόδου. Με δεδομένο πως το  μέγιστο μέρας, στο τέλος της περασμένης βδομάδας, ήταν στις 732,26 μονάδες. Το χαμηλότερο επίπεδο που βρέθηκε η αγορά μετά τις αρχικές νευρικότητες ήταν 762,95 μονάδες. 

Όταν κάποιοι θεώρησαν καλό να «πιέσουν» τις Τράπεζες  αφότου ο δείκτης τους χτύπησε στις 666 μονάδες γυρίζοντάς τον στις 648. Αλλά μετά τις 11:40 για τις τράπεζες και μετά τις 12:15 για τον μέσο όρο, ξεκίνησε μια κλιμακούμενη άνοδος χωρίς σοβαρές διορθώσεις ενδιάμεσα. Έτσι μετά τις 16:40 ο Τραπεζικός δείκτης και ο ΓΔ  σημείωσαν το μέγιστο μέρας που για τον Γενικό Δείκτη ήταν στις 780,44 από 732,26 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Η σύνοδος σφραγίστηκε από αύξηση των όγκων για τη διαμόρφωση ανοδικής πορείας, με τον μέσο όρο να σκαρφαλώνει κλιμακωτά, και το μέγιστο του δεύτερου μέρους στις 780 μονάδες που είναι γνωστή και από πολλούς εγχώριους αναλυτές αποδεκτή οροφή. 

Ενώ στις 17:00 τον άφησαν στις 779,24 μονάδες εμφανίστηκαν εντολές πώλησης και κινήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων στην εξέλιξη των δημοπρασιών και το κλείσιμο του μέσου όρου έγινε στις 776,60 με μεταβολή της τάξης του +6,09%, λειτουργώντας θετικά στη διάθεση για ρίσκο στην επόμενη σύνοδο.

Υπήρξε μεγάλο διάστημα με πλάγια πορεία με μικρό σκαμπανέβασμα ανάμεσα στις 775 ως τις 779 μονάδες, σαν μέρα μιας συντονισμένης, ανεξάρτητα από τα διεθνή, ανακωχής από την πλευρά των απαισιόδοξων κόντρα στους αισιόδοξους. Το ποσοστό της ανόδου στα χρηματιστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τις αγορές των ΗΠΑ και του Λονδίνου κλειστά, βοήθησε την άνοδο. Εδώ ο ΓΔ κινήθηκε ανεξάρτητα, με το κλίμα στην αγορά της Αθήνας να είναι υπερβολικά αισιόδοξο συγκριτικά με τη διεθνή ατμόσφαιρα  και τις μεταβολές στα ξένα χρηματιστήρια. 

Στο δεύτερο μέρος οι δείκτες κινήθηκαν από τους θεσμικούς μονίμως ανοδικά σε θετικό πεδίο. Συνεπώς, κυριάρχησε η υπεροχή της ζήτησης απέναντι στην προσφορά ξαφνικά και απότομα στο πρώτο διάστημα, αλλά στο δεύτερο μέρος που οδηγεί στις δημοπρασίες, δεν αμφισβητήθηκε η κυριαρχία της ζήτησης. Τελικά υπήρξε ισορροπία σε επίπεδα που ήταν 40 μονάδες πάνω από αυτά που κινούσαν τον μέσο όρο στις δυο τελευταίες βδομάδες. Επιτρέποντας να διατηρηθεί ως το τέλος μια ασυνήθιστα μεγάλη ανοδική αντίδραση.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν λίγο πάνω από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου, και αρκετά ψηλότερα (133,60 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, με την υποχώρηση της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 44,58 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Τη σύνοδο σφράγισε πολύ καλύτερο, σε σχέση με την προηγούμενη, συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 14,901 εκατ. ευρώ (για ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε σίγουρα σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν ικανή διακύμανση της απόδοσης τους (35 έναντι 9 μονάδων). Αλλά με μεταβολή 22 μονάδες βάσης, η απόδοση από το 3,36% κατέληξε στο 3,15%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 776,60 μονάδες, ήταν 42,88 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 3,84 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μεγαλύτερο (46,72 από 6,19 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 54,174 από 51,850 δις ευρώ. Κανένα blue chip δεν υπέκυψε εντέλει στις πιέσεις, ενώ και τα 25 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν θετικά  οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+11,84% από +0,07%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +16,32% από -0,16%, την ΕΤΕ στο +6,06% από -0,05%, ΕΥΡΩΒ +7,56% από -0,79% και την ΠΕΙΡ στο 27,41% από +5,09%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως και  τα blue chip με μεταβολή +4,46% από +0,93%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (25 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (0 από 7) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +6,09% και έφθασε στις 776,60 από 732,02 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2004,97 από 1903,27 με μεταβολή +5,34%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, παρά ταύτα το κλείσιμο έγινε κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 172,725 από 53,459 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 14,901 από 3,053 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 152,184 από 48,855 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,057 από 0,716 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 88 από 56, των καθοδικών 19 από 36 και 28 από 33 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Το άλμα του 25άρη άνω των 2000 μονάδων ενεργοποίησε τους traders

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων πορεία σταθερά πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής. Το άνοιγμα στις 1907,33 μονάδες ήταν επίσης το ελάχιστο μέρας. Το μέγιστο στις 2018,55 ήρθε στις 14:58 και υπήρξε περίπου επανάληψή του στις 16:45 (2017,95). Ενώ στις 17:00 σταμάτησε τις 2012,60 μονάδες, το κλείσιμο στις 2004,97 αντιστοιχούσε σε μεταβολή +5,34%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 47,908 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουνίου υπήρξε όγκος 5014 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2026,00, κατώτερο τις 1980,00 και τελευταίες πράξεις στις 2014,75 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 856 συμβόλαια λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1970,50 και κατώτερο τις 1923,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1959,00. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιουνίου έγιναν 7019 από 5082 ΣΜΕ και 853 από 505 της επόμενης.

Στα calls λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 97  συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1875 ως τις 2050 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 137 για τιμή εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 67 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1875 ως τις 2050 μονάδες. Για την σειρά Ιουλίου διακινήθηκαν 163 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1850 ως τις 2050 μονάδες.

Η στήλη είχε ειδοποιήσει για την επέκταση των στοιχημάτων στα options του δείκτη FTSE25 πρόσφατα αλλά η χθεσινή σύνοδος ήταν εκτός των αισιόδοξων εκτιμήσεών μας καθώς ο 25άρης έχει λιγότερα από 110 κλεισίματα φέτος ψηλότερα από τις 2000 μονάδες με κορυφή στο 2019 τις 2019,35 από τις 2 Μαΐου.

Χθες μέγιστο έγραψε στις 2018,55 και συνεπώς έχουμε πρόσκρουση με την οροφή έτους μετά από άλμα ανώτερο των 100 μονάδων. Μια γρήγορη υπέρβαση των 2020 μονάδων θα είναι κατά την εκτίμησή μας πηγή μεγάλων προσδοκιών αλλά και κινδύνων καθώς η στατιστική προϊστορία ορίζει «αναγκαστική» συσσώρευση στη ζώνη μεταξύ 2004 και 2028 μονάδων πριν πλησιάσει ο 25άρης τις 2050 μονάδες.

Στατιστικά πάντως το χθεσινό rebound δικαιολογείται και αντισταθμίζει την πτώση από τις 2011 στις 1902 μονάδες τον Αύγουστο του 2018 με δυο συνόδους. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης  της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Το χθεσινό, ξεκάθαρο, εκλογικό αποτέλεσμα, πυροδότησε πολιτικές εξελίξεις και διενέργεια πρόωρων Εθνικών εκλογών. Αυτό το δεδομένο μπορεί να δώσει ανοδική ορμή στην Αγορά και να δοκιμάσει πλέον το μεγάλο “make or break” των 785 μονάδων, που κατοχύρωση θα κάνει την διαφορά σε ταχύτητα και τιμές.

Η Αγορά διψάει για θετικά νέα και μία αλλαγή οικονομικής πολιτικής, έχοντας πετάξει τα “βαρίδια” των αυστηρών μνημονίων και χωρίς, πλέον, να υπάρχει το πολιτικό ρίσκο που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, θα δώσει σημαντικά “καύσιμα” ανόδου.

Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι, έχοντας και μεγαλύτερες πιθανότητες να υπάρξει άνοιγμα στις Ξένες επενδύσεις, αλλά και λύσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα σε μεταρρυθμίσεις, που ναι μεν έχουν ψηφιστεί αλλά ουσιαστικά δεν έχουν εφαρμοστεί.

Είχαμε συγκεκριμένα σχολιάσει ότι ζούμε ένα ανάποδο 2014, κάτι που, όπως όλα δείχνουν, αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά.

Η ψυχολογία είναι το Νο 1 συστατικό στην Οικονομία, το τελευταίο διάστημα δείχνει να αλλάζει προς το θετικότερο και αναμένεται να εκτοξευτεί από την στιγμή που υπάρχει μία νέα πολιτική που θέλει να εφαρμόσει τα φυσιολογικά, που οι Αγορές αναζητούν σε κάθε περίπτωση.

Φαίνεται πως η Οικονομία έχει περάσει όλα τα στάδια μίας μακρόχρονης κρίσης και πλέον, έχει ξεκινήσει μία ανοδική πορεία που ευχόμαστε να κρατήσει πολλά χρόνια, σε μία Χώρα που, σε κάθε περίπτωση, έχει όλες εκείνες τις δυνατότητες να το πετύχει.

“Το μόνο σίγουρο είναι και εκτός σοβαρού εξωγενούς παράγοντα, σύντομα να κοιτάζουμε πίσω και να αναρωτιόμαστε, γιατί δεν είχαμε δώσει σημασία σε μία τέτοια μεγάλη ευκαιρία που σπάνια εμφανίζεται. Αύριο θα έχουμε πιθανές εκροές λόγω MSCI σε ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝΑ. Η Αγορά εύκολα τις απορροφά, αλλά παρόλα αυτά οι πωλητές υπάρχουν μέχρι και αύριο.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Τρίτη 28/5 και οδήγησαν τα κέρδη στην Κίνα και οι εταιρείες αυτοκινήτων αναρριχήθηκαν μετά από τα νέα της πρότασης συγχώνευσης που απηύθυνε η Fiat Chrysler (FCA) στη γαλλική Renault. Αλλά οι αβεβαιότητες σχετικά με το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη κράτησαν χαμηλά τα κέρδη τους.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της MSCI Asia-Pacific εκτός της Ιαπωνίας κέρδιζε 0,42% στις 08:45 δική μας ώρα και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης e-mini του S & P 500 των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,19%.

Οι κινεζικές αγορές είχαν άνοδο, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι τα κέρδη των κινεζικών βιομηχανικών επιχειρήσεων συρρικνώθηκαν τον Απρίλιο, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει κίνητρα από την πλευρά της κυβέρνησης, για την υποστήριξη της επιβραδυνόμενης οικονομίας. Ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κόνγκ κέρδιζε +0,61% και ο δείκτης για την αγορά στη Σαγκάη κέρδιζε +0,80%.

Η προγραμματισμένη αύξηση της βαρύτητας των κινεζικών μετοχών στους δείκτες MSCI μετά την σύνοδο σήμερα Τρίτη ενίσχυσε επίσης τα χρηματιστήρια. Ο KOSPI στη Seoul πρόσθεσε 0,55%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 0,54%. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας κέρδιζε 0,43%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα