Tιτάν: Ενίσχυση κερδοφορίας κατά 18% - Μέρισμα 0,60 ευρώ

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2006 17:15
UPD:18:00

Στο ποσό των 1,342 εκατ. ευρώ ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν στη χρήση του 2005 παρουσιάζοντας αύξηση 17% έναντι του 2004.

Τα λειτουργικά κέρδη, προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (operating EBITDA) βελτιώθηκαν κατά 19% και έφτασαν τα 391 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, μετά την αφαίρεση των φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, ανήλθαν σε 210 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18%.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας οφείλεται στην σημαντικά αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, όπου οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν εξαιρετικές, καθώς επίσης και των υπολοίπων διεθνών δραστηριοτήτων. Οι διεθνείς δραστηριότητες φέτος αντιπροσωπεύουν το 57% των λειτουργικών κερδών (operating EBITDA) του Ομίλου έναντι 45% το 2004 και 36% το 2003. Στο σύνολο του έτους, οι διαφορές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν επηρέασαν ουσιαστικά τα αποτελέσματα.

Το τέταρτο τρίμηνο, τα λειτουργικά κέρδη παρουσίασαν άνοδο κατά 37% λόγω της αυξημένης συνεισφοράς των διεθνών δραστηριοτήτων και του, συγκριτικά με το 2004, ευνοϊκότερου τριμήνου για την Ελλάδα. Στην Ελλάδα, οι πωλήσεις τσιμέντου του ομίλου στο τέταρτο τρίμηνο σημείωσαν αύξηση, περιορίζοντας την ετήσια μείωση σε 4%. Οι πωλήσεις έτοιμου σκυροδέματος και αδρανών υλικών μειώθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την κορύφωση της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στις ΗΠΑ, οι καλές συνθήκες της αγοράς διατηρήθηκαν, παρά τις αρνητικές συνέπειες του τυφώνα "Βίλμα" στην πολιτεία της Φλόριντα κατά το τέταρτο τρίμηνο. Στην αγορά αυτή, η προσφορά δομικών υλικών ήταν χαμηλότερη από τη ζήτηση, με αποτέλεσμα σημαντικές αυξήσεις στις τιμές.

Οι δραστηριότητες στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη συνεισέφεραν επίσης θετικά στην κερδοφορία του Ομίλου, κυρίως λόγω σημαντικής ανόδου της ζήτησης τσιμέντου στην αγορά της Βουλγαρίας. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η απόδοση των δραστηριοτήτων στην Αίγυπτο ήταν σημαντικά βελτιωμένη, λόγω αύξησης της εγχώριας ζήτησης και βελτίωσης των τιμών.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής ανήλθε σε 440 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 2% και τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 143 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση 1%, ως συνέπεια των μειωμένων πωλήσεων τσιμέντου. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 1% φτάνοντας τα 106 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων εσόδων από συμμετοχές.

Το ύψος των επενδύσεων έφτασε τα 146 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους και σχετίζεται με ανάπτυξη των δραστηριοτήτων, καθώς επίσης και με έργα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Η διοίκηση εκτιμά ότι το 2006 θα συνεχιστεί η αυξημένη συνεισφορά των διεθνών δραστηριοτήτων και κυρίως των Η.Π.Α., στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου. Στην Ελλάδα δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές σε σύγκριση με το 2005.

Το ΔΣ της Τιτάν αποφάσισε να προτείνει στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαίου 2006, τη διανομή μερίσματος ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,52 ευρώ του προηγούμενου έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα