Ράλι σε Χ.Α. και ομόλογα έφερε η προσφυγή στις κάλπες

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019 18:02
UPD:18:05
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι επενδυτές «χαιρέτισαν» την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με απογείωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου περισσότερο από τριάντα μονάδες βάσης μέσα σε μία μόλις συνεδρίαση, αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό.

Στο Χ.Α. ο  γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,09%, στις 776,60 μονάδες και σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων 45 μηνών με οδηγό τις μετοχές των τραπεζών. Πανηγυρικό το κλίμα και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με το κόστος δανεισμού να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε στο 3%, σε επίπεδα χαμηλότερα του προηγούμενου ιστορικού χαμηλού, στο 3,20%, που είχε αγγίξει τον Σεπτέμβριο του 2005. Προς το τέλος της συνεδρίασης υπήρξε μικρή διόρθωση, με την απόδοση στο 3,14%, ακολουθώντας την πορεία του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου. 

Η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τα ισχυρά ποσοστά τις Νέας Δημοκρατίας δεν άφησαν άλλη επιλογή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, από το να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μια κίνηση που επικρότησαν οι επενδυτές, όπως σχολιάζει το Bloomberg, οδηγώντας το κόστος δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Το περιθώριο(spread) έναντι της απόδοσης του γερμανικού 10ετούς ομολόγου περιορίσθηκε στις 323 μονάδες βάσης. 

Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν περιορισμένος, στα 18 εκατ. ευρώ, καθώς η αγορά του Λονδίνου ήταν κλειστή, λόγω αργίας. 

«Η αγορά θα πανηγυρίσει μια καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, με την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα στρέψει το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής σε φιλοαναπτυξιακή κατεύθυνση και με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων», αναφέρει σε υπόμνημά του ο Θανάσης Δρογώσης, head of equities της Pantelakis Securities.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα