Fiat Chrysler: Συγχώνευση ίσων πρότεινε στη Renault

Στόχος να δημιουργηθεί η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στην παγκόσμια αγορά
Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019 10:10
UPD:10:12
EPA/RENA LAVERTY

H ιταλο-αμερικανική Fiat Chrysler (FCA) όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη γαλλική Renault, αλλά αποκάλυψε ότι αυτές αφορούν πλήρη συγχώνευση των δύο εταιρειών, αποκλειστικά με ανταλλαγή μετόχων. Χωρίς να συνυπολογίζεται η συμμαχία της Renault με την ιαπωνική Nissan, εάν η συμφωνία κλείσει, οι δύο εταιρείες θα σχηματίσουν την τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου. 

«Προχωρήσαμε σε μία πρόταση για συγχώνευση με τη γαλλική Renault, που θα οδηγήσει στην αναμόρφωση των εταιρειών μας με ένα ευρύ και ισχυρό χαρτοφυλάκιο, που θα καλύπτει από πολυτελή έως mainstream μοντέλα» ανακοίνωσε η Fiat Chrysler. Όπως εξήγησε η πρόταση προβλέπει την δημιουργία μίας νέας εταιρείας συμμετοχών, που θα εισαχθεί στο ολλανδικό χρηματιστήριο. 

Ύστερα από καταβολή μερίσματος 2,5 δισ. ευρώ στους μετόχους της FCA, κάθε πλευρά θα έχει ποσοστό 50% στη νέα εταιρεία.

Να θυμίσουμε ότι πληροφορίες, που είχαν δει στον αποήχο του σκανδάλου Γκοσν το φως της δημοσιότητας, ήθελαν την Renault να προχωρά αρχικά σε πλήρη συγχώνευση με τη Nissan και στη συνέχεια να καταθέτουν από κοινού προσφορά εξαγοράς για την FCA, με στόχο να δημιουργήσουν μία δύναμη που θα κατακτήσει την πρωτιά, υποσκελίζοντας τις Volkswagen και Toyota. Ωστόσο η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία αντιστέκεται σθεναρά στη συγχώνευση. 

Ενδεχόμενη συνένωση δυνάμεων των Renault και FCA δημιουργεί μία εταιρεία με δυνητικές πωλήσεις 8,7 εκατ. οχημάτων ετησίως, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους 5 δισ. ευρώ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα