Βραζιλία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η ανεργία

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2006 08:45

ΑΥΞΗΣΗ, για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες, σημείωσε τον Ιανουάριο η ανεργία στη Βραζιλία, καθώς οι εταιρείες άρχισαν να απολύουν τους προσωρινούς εργαζομένους, μετά το τέλος των εορτών των Χριστουγέννων, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η ανεργία στις μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας, αυξήθηκε 9,2%, τον περασμένο μήνα, από 8,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Ρίο ντε Τζανέϊρο. Δεκατρείς οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η ανεργία θα είναι 8,8%.

Ανοδικά κινήθηκε το νόμισμα της χώρας ρεάλ, κατά 0,1%, φθάνοντας στα 2,1395 ρεάλ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:59 π.μ., ώρα Ν. Υόρκης.

Περίπου 200.000 άνθρωποι απολύθηκαν από τις προσωρινές εργασίες τους στον τομέα της βιομηχανίας και της λιανικής, η απασχόληση των οποίων δεν υπερέβη τις 45 ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Επιπλέον οι προσδοκίες ότι τα εισοδήματα των καταναλωτών ενδέχεται να μειωθούν τους ερχόμενους μήνες, οδήγησαν περισσότερους Βραζιλιάνους να ψάξουν για εργασία, αυξάνοντας τον βαθμό εκείνων που έχουν καταγραφεί ως άνεργοι, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Η ανεργία υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα του 13% τον Αύγουστο του 2003, μετά την περικοπή των δαπανών από τον πρόεδρο της χώρας Luiz Inacio Lula da Silva και την δέσμευση ότι θα ελέγξει τον πληθωρισμό και θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Υπό την προεδρία του Lula, τον Ιανουάριο του 2003, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας.

Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο μέσος όρος του μηνιαίου εισοδήματος στη χώρα – προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό – υποχώρησε 1,2%, στα 985,9 ρεάλ (463 δολ.) τον μήνα, έναντι του Δεκεμβρίου. Σημείωσε αύξηση 2,3%, τον Ιανουάριο του 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα