Eάν οι αναδυόμενες αγορές είναι το «μαύρο πρόβατο» της επενδυτικής οικογένειας, προσφέροντας δυνητικά υψηλότερα κέρδη σε αντάλλαγμα του υψηλότερου ρίσκου, τότε τι μπορεί να πει κανείς για τις μεθόριες αγορές; Η συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνει χώρες όπως Σρι Λάνκα, Καζακστάν και Νιγηρία, όπου τα χρηματιστήρια και αγορές συναλλάγματος είναι πολύ μικρά ή με μικρή ανάπτυξη ώστε να ταξινομηθούν ως αναδυόμενες αγορές.
Παρότι οι μεθόριες αγορές προσφέρουν στους επενδυτές προοπτικές για «εξωτικά» κέρδη, ταυτόχρονα εγκυμονούν και μεγάλους κινδύνους. Από την άλλη, θα μπορούσαν -υπό μία έννοια- να αποτελέσουν ασφαλές «καταφύγιο» όταν οι αγορές δέχονται έντονους κλυδωνισμούς.
Στην επενδυτική «ιεραρχία», οι μεθόριες αγορές ακολουθούν μετά τις ανεπτυγμένες (όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο) και τις αναδυόμενες(όπως Κίνα και Ρωσία). Αναλόγως του φορέα ταξινόμησης, υπάρχουν περίπου τριάντα μεθόριες αγορές, κυρίως σε Μέση Ανατολή, Νότια Ασία, Αφρική και Ανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με την MSCI, τη μεγαλύτερη εταιρεία σύνθεσης δεικτών, οι μεθόριες αγορές χρειάζεται να πληρούν κάποια κριτήρια, όπως κάποιου βαθμού άνοιγμα στην ξένη ιδιοκτησία και «τουλάχιστον μερική» χαλάρωση των capital controls.
H συνολική κεφαλαιοποίηση των μεθόριων αγορών υπολογίζεται στα 715 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Βloomberg, ενώ η αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση των αναδυομένων ανέρχεται στα 20 τρισ. δολάρια. Οι όγκοι συναλλαγών είναι σχετικά μηδαμινοί, όπως και ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών. Παρότι το Βιετνάμ έχει περισσότερες από 1.500, η Μπουρκίνα Φάσο μετράει μόλις τρεις και το Μπενίν μόνο μία.
Παρότι... μεθόριες, ορισμένες από αυτές τις αγορές επεφύλασσαν μεγάλα κέρδη για τους επενδυτές, μακροπρόθεσμα τουλάχιστον. Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο του Βιετνάμ είχε μέσο ετήσιο κέρδος 9,8% στη δεκαετία έως το 2018 -και μια εντυπωσιακή άνοδο 48% το 2017 και πτώση 27% το 2011. Οι μεθόριες αγορές, ως σύνολο, σημείωσαν επιδόσεις κατώτερες των αναδυομένων την τελευταία τετραετία, αν και από πέρυσι επανέρχονται δριμύτερες.