Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
[email protected]
Το φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης της οδού Πειραιώς, του άξονα που ενώνει το μητροπολιτικό και ιστορικό δίπολο Αθήνας - Πειραιά, συνδυάζοντας απόλυτα την ιστορικότητα με τον πολιτισμό και την παραγωγική οικονομία, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, μέσα από την συμφωνία αξιοποίησης των «παλιών σφαγείων» στον Ταύρο. Η από κοινού αξιοποίηση των Δήμων Αθηναίων και Μοσχάτου - Ταύρου ενός μεγάλου χώρου πρασίνου, γνωστού ως «παλιά σφαγεία», που θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή, ανοίγει τον δρόμο -αναφέρουν γνώστες του θέματος- στο να ανοίξει ο φάκελος με τα σχέδια ανάπλασης της Πειραιώς.
Το προτεινόμενο πλάνο αλλά και το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση του ακινήτου στα «παλιά σφαγεία», που έχει έκταση 17.000 τ.μ., διατηρητέα κτήρια 1.400 τ.μ. και βρίσκεται επί της οδού Πειραιώς, εντός των ορίων του δήμου Μοσχάτου - Ταύρου, παρουσιάστηκε σε συνάντηση εργασίας.
Συγκεκριμένα, το πλάνο που παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο master plan που βασίζεται στο θεσμικό πλαίσιο χρήσεων γης και διατήρησης των κτηρίων με τις παρακάτω χρήσεις: πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, υπόγειο parking, χώροι για τη στέγαση «δημιουργικών βιομηχανιών», χώροι εστίασης, καθώς και χώροι κινηματογράφου και υπαίθριων εκδηλώσεων.
Οι υπηρεσίες των δύο δήμων δούλεψαν μεθοδικά για περίπου δύο χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, οικονομικά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας. Υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και ανοίγοντας τον δρόμο σε αξιοποιήσεις και επενδύσεις, θέτουν ταυτόχρονα ως προτεραιότητα τη δημόσια διαβούλευση και τη συμμετοχική διακυβέρνηση, ακούγοντας δηλαδή τη φωνή των δημοτών, αναφέρει από την πλευρά του ο δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου.
Συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
Υπενθυμίζεται ότι ο φάκελος αναβάθμισης της οδού Πειραιώς περιλαμβάνει ένα συνολικό σχέδιο αξιοποίησης βασισμένο στη συνέργεια φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι υπουργείων, τραπεζών, ομίλων και επιχειρήσεων συμφώνησαν στην αξιοποίηση της οδού Πειραιώς μέσω της δημιουργίας ενός δυναμικού πόλου ψυχαγωγίας και πολιτισμού και ανάπτυξης. Όσον αφορά τον τομέα του πολιτισμού, αναφέρθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη, στα ιδρύματα Μιχάλη Κακογιάννη και Μείζονος Ελληνισμού, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στους χώρους του Φεστιβάλ Αθηνών, που προσελκύουν και νεανικό κοινό, στο Bios, στο Fuzz, στο Σχολείον της Ειρήνης Παπά, στα θέατρα στις περιοχές του Κεραμεικού, του Μεταξουργείου, του Γκαζιού, αλλά και νεότερα, όπως το άλλοτε πιλοποιείο Πουλόπουλου, που έχει αναδειχθεί από το Δήμο Αθηναίων σε Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» κ.ά.
Αναφορικά με τον εμπορικό πόλο στον άξονα της Πειραιώς υπάρχουν μεγάλα πολυκαταστήματα στοκ και μερικές κραταιές, ελληνικές βιομηχανίες, όπως η Ελαΐς, η Ιόν, η Παυλίδης κ.ά., οι οποίες μπορούν να ανοίξουν ακόμη και πρατήρια χονδρικής ή λιανικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφερειακή Αρχή αντιλαμβάνεται την Πειραιώς ως μοναδικό τοπίο για ανάπτυξη και επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίνει έργα πολλών εκατομμυρίων για τομείς υποδομών, κοινωνικής μέριμνας, υγείας, πολιτισμού και ποιότητας ζωής. Συγκεκριμένα μόνο για τον Πειραιά ενέκρινε το ποσό των 113,5 εκατ. ευρώ για έργα μεταξύ των οποίων η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων Καστράκι, Ηετιώνεια Πύλη (στον λόφο πάνω από τα ντοκ για τα καράβια της Κρήτης), η λειτουργία του παλιού μουσείου και η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Ζέας.
Τέλος, γνώστες του χώρου επιμένουν να συνδυάζουν -με σοβαρό επενδυτικό πρόσημο- και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της κρατικής Wanda Group στο Πεκίνο. Η Wanda Group, πέρα από τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, ασχολείται με τις πολιτιστικές εκδρομές και τις κρουαζιέρες και φέρεται να έχει μελετήσει την εκδοχή ραγδαίας τουριστικής και πολιτιστικού ενδιαφέροντος ανάπτυξης προς την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το σημείο έρχονται να προστεθούν και πληροφορίες, από εξειδικευμένα στελέχη των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, που υποδεικνύουν έρευνες -ειδικά για τους εκ Κίνας τουρίστες στην Ελλάδα-, βάσει των οποίων η Ακρόπολη δεν μπορεί να τους «κρατήσει» για περισσότερο από 65 λεπτά κατά μέσον όρο.