Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Το περσινό καλοκαίρι ξεκίνησε να λειτουργεί στις γειτονιές του Παγκρατίου η πιο μικρή σοκολατοβιομηχανία της χώρας με το πιο μεγάλο όραμα. Πρόκειται για την εταιρεία Kakau Worship, οι ιδρυτές της οποίας, ο Άρης Φλόκας και ο Αναστάσιος Θεοδοσιάδης, έχοντας ανακαλύψει την κουλτούρα του κακάο στη Νότια Αμερική, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην παραγωγή σοκολάτας από βιολογικούς σπόρους που έπονται σε πολιτικές δίκαιου εμπορίου.
Μια νέα κατηγορία
«Ο στόχος μας είναι η σύνδεση του κακάο με τη σοκολάτα. Αυτό δεν είναι κάτι αυτονόητο για τον καταναλωτή. Η παραγωγή premium σοκολάτας με συγκεκριμένες ποικιλίες κακάο, εν προκειμένω από το Περού και τη Γουατεμάλα, ανοίγει μια νέα κατηγορία στην αγορά. Θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που οι καταναλωτές προσεγγίζουν το κακάο, είτε ως ρόφημα είτε ως πλάκα σοκολάτας, ξεκινώντας από τον σπόρο» αναφέρει, μιλώντας στη «Ν», ο κ. Φλόκας προσθέτοντας ότι «στην παραγωγική διαδικασία η χρήση της ζάχαρης καρύδας κινείται στην κατεύθυνση της ισορρόπησης της γεύσης και όχι στη λογική της γλυκύτητας. Τα προϊόντα μας βασίζονται σε μια αμιγώς βιολογική και υψηλής διατροφικής αξίας προσέγγιση, πάντα στον άξονα της προμήθειας κακάο που παράγεται με fair trade πρακτικές».
Σημαντικό συστατικό της «συνταγής» του εγχειρήματος της δημιουργίας της Kakau Worship αποτελεί τόσο η εξοικείωση με το κακάο που απέκτησε ο κ. Φλόκας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λατινική Αμερική, το Περού και τη Γουατεμάλα, όσο και η προσωπική έρευνα, μελέτη και ερασιτεχνική πρακτική των δύο ιδρυτών που διήρκεσε αρκετό διάστημα. «Στην αρχή ξεκινήσαμε με μια οικιακή συσκευή να παράγουμε σοκολάτες, τις οποίες διαθέταμε σε φίλους και γνωστούς. Η ανταπόκρισή τους μας έδωσε το έναυσμα να προχωρήσουμε στη δημιουργία του εργαστηρίου μας. Το 2017 βρήκαμε τον χώρο στο Παγκράτι, το ανακαινίσαμε, προμηθευτήκαμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, πειραματιστήκαμε με διάφορες ποικιλίες κακάο και τον Ιούνιο του 2018 ξεκινήσαμε τη λειτουργία του» σημειώνει ο ίδιος.
Το στοίχημα των εξαγωγών
Σήμερα η Kakau Workship διαθέτει επτά κωδικούς πλάκας σοκολάτας σε δύο σειρές ποικιλιών κακάο από το Περού και τη Γουατεμάλα, σκόνη κακάο, σπόρους κακάο, ενώ αναμένεται η ενεργοποίηση μιας νέας συνεργασίας με Έλληνα παραγωγό βιολογικού φουντουκιού για τη δημιουργία πραλίνας.
Τα προϊόντα διατίθενται σε περίπου 60 επιλεγμένα σημεία λιανικής στην Ελλάδα, ενώ έχουν παρουσία και σε διεθνή ράφια, στις αγορές της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας.
«Επιδίωξη είναι να διευρύνουμε τη διεθνή παρουσία μας και οι εξαγωγές να αποτελούν το 30% με 40% του χαρτοφυλακίου μας, ώστε να στηρίξουμε την αναπτυξιακή μας προοπτική» σημειώνει ο κ. Φλόκας. Αξίζει να επισημανθεί ότι η πρώτη διεθνής επιβράβευση για την εταιρεία ήρθε πολύ νωρίς, καθώς τα προϊόντα της Kakau Worship διακρίθηκαν στα International Chocolate Awards 2018.
Παραγωγική δυναμική
Η παραγωγική δυναμική στο εργοστάσιο κυμαίνεται στα 500 κιλά σοκολάτας τον μήνα, περί τις 6.000 πλάκες, ενώ συνεχώς γίνονται κινήσεις ανανέωσης του εξοπλισμού.
«Για εμάς ένα σημαντικό ζήτημα αφορά τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε την παραγωγικότητά μας και να μη μας "προλάβουν" οι πωλήσεις» αναφέρει ο ίδιος, ενώ ερωτηθείς για το εάν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη ανησυχία στο πλαίσιο της έναρξης του εγχειρήματος σε μια περίοδο κατά την οποία η εγχώρια αγορά προσπαθεί να ανακάμψει, ο κ. Φλόκας υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να είσαι νέος άνθρωπος και να φοβάσαι να δημιουργήσεις».
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που συνάντησαν για τη δημιουργία της Kakau Worship, ο ίδιος στάθηκε κυρίως στην έντονη γραφειοκρατία που προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε και τις αγκυλώσεις σε επίπεδο τελωνείων που λειτουργούν αποθαρρυντικά για εισαγωγές πρώτων υλών από τρίτες χώρες.