Σε λειτουργία παραμένουν, τουλάχιστον για τη τρέχουσα χρήση, και τα πέντε εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), καθώς ο εκπρόσωπος του μεγαλομετόχου της εταιρίας (Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος-ΑΤΕ), έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρίας, στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, προεγκρίθηκαν οι δράσεις του προγραμματισμού της ΕΒΖ, στις οποίες περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- η εθελούσια έξοδος περίπου 300 υπαλλήλων, κόστους 20 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία, αλλά και η μετατροπή δύο εκ των εργοστασίων της εταιρίας (αυτών στις Σέρρες και την Ξάνθη) σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων (μετά από δύο χρόνια και υπό την προϋπόθεση πως οι μελέτες θα αποδείξουν ότι θα είναι βιώσιμα).
Στις παραπάνω ανακοινώσεις, αλλά και στην εκτίμηση ότι η επόμενη διετία «θα είναι πολύ δύσκολη για την εταιρεία» και ότι η ανάκαμψη θα έρθει μετά το τρίτο έτος, προέβη ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρήστος Κοσκινάς.
Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά τη μαραθώνια έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης εταιρείας, η οποία, λόγω απαίτησης του μεγαλομετόχου, πραγματοποιήθηκε (για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια) κεκλεισμένων των θυρών και με στιγμές αυξημένης έντασης.
Εγκριση υπό προϋποθέσεις
Όπως διευκρίνισε ο κ.Κοσκινάς, η λειτουργία των πέντε εργοστασίων εγκρίθηκε από την ΑΤΕ υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει η προσπάθεια «για το καλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα». Όρους έθεσε ο μεγαλομέτοχος και για την προέγκριση των δράσεων του προγραμματισμού, αφού ζήτησε να προσδιοριστούν και να κατατεθούν τα πλήρη αριθμητικά δεδομένα όλων των σχεδιαζόμενων κινήσεων και ιδίως αυτών που αφορούν τα βιοκαύσιμα, κάτι που ο πρόεδρος της ΕΒΖ ευελπιστεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.
Σχετικά με το θέμα των οικονομικών επιδόσεων της βιομηχανίας, ο κ. Κοσκινάς διατύπωσε την εκτίμηση ότι αν συνυπολογιστεί και το κόστος της εθελούσιας εξόδου, «κατά τον πρώτο και δεύτερο χρόνο μπορεί να έχουμε ζημία», αλλά τον τρίτο, όταν τα αποτελέσματα της εθελούσιας αρχίσουν να φαίνονται και το θέμα των βιοκαυσίμων προχωρήσει, τα μεγέθη θα ακολουθήσουν πορεία ανάκαμψης. «Θέλουμε τη συμπαράσταση της ΑΤΕ, για να οριστικοποιηθεί το ύψος της οικονομικής βοήθειας και συνεισφοράς του κάθε υπουργείου προς την ΕΒΖ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας.
Η γενική συνέλευση, που διήρκεσε πέντε ώρες, παρολίγον θα είχε αρνητική εξέλιξη για την ΕΒΖ, καθώς ο εκπρόσωπος του μεγαλομετόχου, της ΑΤΕ, Νίκος Κέζος, κατέστησε εξαρχής σαφές πως η τράπεζα δεν είναι πρόθυμη να εγκρίνει έναν αρνητικό ισολογισμό της βιομηχανίας, ούτε να διαθέσει άλλα χρήματα για να καλύψει «τρύπες» σε εργοστάσια που λειτουργούν με ζημίες.
Ο ίδιος, προϊστάμενος της διεύθυνσης στρατηγικής του ομίλου ΑΤΕ, επεσήμανε ότι το επιχειρηματικό σχέδιο που του παρουσιάστηκε για τις επόμενες κινήσεις δεν είναι ολοκληρωμένο, αφού απουσιάζουν από αυτό τα πλήρη αριθμητικά στοιχεία για τα βιοκαύσιμα και το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, Πέτρο Κασανίδη, οι δύο μελέτες περί βιοκαυσίμων για ισάριθμα εργοστάσια, που πραγματοποιήθηκαν από τις εταιρείες Thema και Ιpro, παραδόθηκαν μόλις χθες η μία, και η άλλη σήμερα.
Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων