Αντικρουόμενες εκτιμήσεις για τον δανεισμό των νοικοκυριών

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2006 20:44

Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες εξυπηρέτησης τους χρέους τους και το ύψος των δανείων προς τα νοικοκυριά (στεγαστικά και καταναλωτικά) ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει το χαμηλότερο στην ευρωζώνη (32,5% στην Ελλάδα έναντι 51,4% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη), δήλωσε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και γενικός διευθυντής της Alpha Bank Σπύρος Φιλάρετος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσαν η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Ενωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών ΕΔΙΠΚΑ.

Ο κ. Φιλάρετος ανέφερε ότι το 51,6% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δεν έχει συνάψει απολύτως καμία δανειακή σύμβαση με τράπεζα.

Την ακριβώς αντίθετη άποψη υποστήριξε η πλευρά των καταναλωτικών ενώσεων, που έκανε λόγο για υπαρκτό πρόβλημα υπερχρέωσης.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και διευθυντής του Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικών Ερευνών Udo Reifner, ανέφερε ότι με την ανεργία να κυμαίνεται γύρω στο 9% στην Ελλάδα, σε μεσομακροπρόθεσμη χρονική βάση το 30% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανειακών του επιβαρύνσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα