«Χοροί» φημών στην Ευρώπη

Ενισχυμένοι οι δείκτες
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2006 00:01

ME ANOΔΟ διαμορφώθηκαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χθες ενισχυμένοι από τα κέρδη των μετοχών εταιρειών κοινής ωφέλειας που συνέχισαν την ανοδική τους πορεία εν μέσω της συνεχιζόμενης φημολογίας περί συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Μεταξύ των κερδισμένων περιλαμβάνονται ο διαφημιστικός όμιλος WPP και η βρετανική τράπεζα Lloyds TSB έπειτα από την ανακοίνωση υγειών κερδών ενώ η ζυθοποιΐα InBev «τιμωρήθηκε» μετά την απογοήτευση που προκάλεσε η ανακοίνωσή της για περιορισμό δαπανών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,3% στις 1.359,73 μονάδες ενώ για το σύνολο της εβδομάδας κατέγραψε κέρδη 1,3%.

Εντυπωσιακά κέρδη 5,9% σημείωσε η μετοχή της γαλλο-βελγικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Suez και 4,2% της Gaz de France καθώς φημολογείται ότι οι εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμαχίας για να αντιμετωπίσουν πιθανή κρούση από την ιταλική Enel για εξαγορά της Suez.

Αντίθετα πτωτικά κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές έπειτα από την είδηση επίθεσης αυτοκτονίας σε μεγάλη πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Σαουδική Αραβία που έστειλε στα ύψη την τιμή του πετρελαίου, ανανεώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για άνοδο του κόστους ενέργειας και για πληθωριστικές πιέσεις.

Σημαντική πτώση 6,6% κατέγραψε η μετοχή της H&R Block Inc. στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπειτα από ανακοίνωση απογοητευτικών κερδών τριμήνου και μείωση της ετήσιας πρόβλεψής του, πτώση 1% η μετοχή της Merck & Co. και 3,3% η μετοχή της εταιρείας λιανικής Gap Inc. ενώ αντίθετα ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών πετρελαίου.

Σε σταθερά επίπεδα κινήθηκε χθες ο δείκτης Nikkei παρ' όλο που οι μετοχές χαλυβουργίας όπως η JFE Holdings Inc. και άλλες με πληρωμές μερισμάτων προσέλκυσαν τους επενδυτές και οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο εν μέσω αισιοδοξίας για οικονομική ανάκαμψη.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα