Suez, Gaz de France: Συγχωνεύονται με ανταλλαγή μετοχών

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2006 09:44

ΣΧΕΔΙΑ συγχώνευσης με ανταλλαγή μετοχών μία προς μία, κάνει η Suez SA και η Gaz de France SA, με στόχο τη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ενεργείας και φυσικού αερίου στον κόσμο, με ετήσιες πωλήσεις 64 δισ. ευρώ (76 εκατ. δολ.).

Η συγχώνευση έχει την έγκριση των κυβερνήσεων Γαλλίας και Βελγίου και θα ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Suez. Δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την γαλλική εταιρεία.

Τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανοίξει τις εθνικές αγορές ενεργείας στον ανταγωνισμό, ώθησαν στην αύξηση των εξαγορών μέσα στα σύνορά της, αλλά και των προσφορών και ώθησε τις κυβερνήσεις να ψάξουν για εκείνες μεγάλες εταιρείες που θα επιβιώσουν. Η ιταλική Enel SpA είπε στις 21 Φεβρουαρίου ότι μελετά το σκέλος Electrabel της Suez ως μια πιθανότητα επέκτασης. Την ίδια ημέρα η γερμανική εταιρεία ηλεκτρισμού E.ON AG προσέφερε 29,1 δισ. ευρώ (34,6 δισ. δολ.) σε μετρητά για την εξαγορά της ισπανικής Endesa SA.

Η Suez και η GDF είπαν σήμερα ότι από τον συνδυασμό τους τα κεφάλαια που θα εξοικονομήσουν ανέρχονται σε 500 εκατ. ετησίως.

Η Suez θα καταβάλει 1,25 δισ. ευρώ στους μετόχους, πριν από την συγχώνευση, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Thierry Breton σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL είπε ότι το γαλλικό κράτος θα κρατήσει μερίδιο λίγο πιο κάτω από το 40% της συνδυασμένης εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα