Άδοξο τέλος για την British Steel

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 15:27
UPD:15:31
REUTERS/SCOTT HEPPELL

Τίτλοι τέλους για την British Steel, τη δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Βρετανίας, που τέθηκε σε καθεστώς αναγκαστικής πτώχευσης, θέτοντας σε κίνδυνο 5.000 θέσεις εργασίας και ανοίγοντας ακόμη μία «πληγή» στο μεταποιητικό κλάδο της Βρετανίας, που ήδη δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στην πρόκληση του Brexit.

To Ανώτατο Δικαστήριο έθεσε την British Steel σε καθεστώς πτώχευσης, διορίζοντας την Ernst & Young LLP ως διαχειρίστρια εταιρεία, που θα αναλάβει τη διαδικασία εκκαθάρισης. Παρά τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για μια κρατική διάσωση και πιέσεις από τους βουλευτές των Εργατικών και των συνδικάτων για εθνικοποίησή της, η απάντηση για μία διάσωση ήταν αρνητική. 

«Μπορούμε να ενεργήσουμε μόνο στο πλαίσιο του νόμου, είναι σαφές ότι δεν θα ήταν νόμιμο να δώσουμε εγγυήσεις ή δάνειο μετους όρους που ζήτησε η εταιρεία», ανέφερε σε δήλωσή της η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι. «Η κυβέρνηση εργαζόταν ακούραστα με την εταιρεία, με την ιδιοκτήρια Greybull Capital και τους δανειστές, εξετάζοντας όλες τις πιθανές επιλογές», κατέληξε.

EURONEWS

Η βρετανική βιομηχανία χάλυβα αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στο υψηλό κόστος ενέργειας και εργασίας, αλλά και τον αντίκτυπο του Brexit. Ταυτόχρονα, ο αντίκτυπος του Brexit ήταν ακόμη ένα βαρίδι για την British Steel, με ορισμένους πελάτες στην Ευρώπη να ανησυχούν για το ενδεχόμενο δασμών στις παραγγελίες τους. Ταυτόχρονα, η αδύναμη στερλίνα καθιστά πιο ακριβά ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα, όπως το σιδηρομετάλλευμα. 

«Έχοντας σώσει την εταιρεία από λουκέτο προ τριετίας, εργασθήκαμε σκληρά να βοηθήσουμε αυτή τη σημαντική εταιρεί να ορθοποδήσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Greybull Capital.

Η κατάρρευση γράφει τον επίλογο μιας εταιρείας που ιδρύθηκε το 2016 και μετονομάσθηκε, ώστε να θυμίζει τον άλλοτε εθνικό πρωταθλητή. Η Greybull είχε αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία από την ινδική Tata Steel.

Το ενδεχόμενο να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για τη βρετανική κυβέρνηση, που προετοιμάζεται και για ήττα στις ευρωεκλογές. Οι δραστηριότητες της Βritish Steel περιλαμβάνουν δύο υψικαμίνους στον Σκάνθορπ. Απασχολεί άμεσα περίπου 5.000 εργαζομένους και περίπου 20.000 υποστηρίζονται από την εφοδιαστική της αλυσίδα. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα