«Πράσινο φως» από Βερολίνο για ενίσχυση 40 δισ. ευρώ στις λιγνιτικές περιοχές

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 13:37
UPD:13:42
EPA/FILIP SINGER

Το «πράσινο φως» για οικονομική ενίσχυση που θα φθάνει και τα 40 δισ. ευρώ έως το 2038 προς τις περιοχές με λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγραμματισμού για τη σταδιακή απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα με στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο την έξοδο από τον άνθρακα, με στόχο την ολοκληρωτική κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων μέσα στην επόμενη 20ετία. Η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει δεσμευθεί να αποζημιώσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και να μετριάσει τον αντίκτυπο για τις περιοχές με λιγνιτικές μονάδες και εργοστάσια καύσης άνθρακα σε Ανατολική Γερμανία και σε περιοχές κοντά στον Ρήνο. Υπολογίζεται ότι στα ανθρακωρυχεία και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας απασχολούνται έως και 60.000 εργαζόμενοι. 

Η κυβέρνηση κρατάει την υπόσχεσή της να μετατρέψει τις θέσεις ορυκτών καυσίμων της περιοχής σε καθαρή ενέργεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Άλτμαϊερ. Το πακέτο ενίσχυσης -που χρειάζεται πρώτα να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο- θα βοηθήσει τις τέσσερις βασικές περιοχές να μετατρέψουν εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων σε νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την οικονομική ενίσχυση συμπίπτει με τις ευρωεκλογές. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία(AfD) απολαμβάνει υψηλά ποσοστά στα ανατολικά κρατίδια και το κόμμα τάσσεται κατά του κλεισίματος των εργοστασίων, ενώ αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα