Καμπάνια υπέρ του Βάιντμαν από τα «γεράκια» της ΕΚΤ

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 12:40
UPD:12:47
REUTERS/Hannibal Hanschke

Συντονισμένες προσπάθειες για την προώθηση του Γιένς Βάιντμαν στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη θέση του Μάριο Ντράγκι, καταβάλλουν τα «γεράκια» στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας, εν μέσω ανησυχιών ότι κανένας Γερμανός αξιωματούχος δεν θα καταφέρει να διορισθεί στις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. φέτος.

Όπως μεταδίδουν οι «FT». προτεραιότητα του Βερολίνου είναι να διασφαλίσει ότι ένας Γερμανός θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, έχει ρίξει το βάρος της στην υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ. Αρκετοί όμως αξιωματούχοι στο Βερολίνο γνωρίζουν ότι θα είναι δύσκολο για τον Βέμπερ -βουλευτή από τη Βαυαρία χωρίς πείρα σε κυβερνητικά αξιώματα- να εξασφαλίσει την προεδρία της Κομισιόν. «Εάν ασκηθεί βέτο εναντίον του Βέμπερ -υποψηφίου του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές της Κυριακής- το οποίο δεν θα μπορεί να ξεπερασθεί, τότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική», δήλωσε στους «FT» κορυφαία προσωπικότητα μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών της κ. Μέρκελ. 

Πολλοί στη Γερμανία θεωρούν ότι είναι καιρός να αναλάβει ένας Γερμανός στο «τιμόνι» της ΕΚΤ. Ο Βάιντμαν, πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας(Bundesbank), θεωρείται από τους συμπατριώτες του ως αντάξιος διάδοχος του Μάριο Ντράγκι. Η υποψηφιότητά του όμως εγείρει ανησυχίες μεταξύ των χωρών της Νοτίου Ευρώπης και τη Γαλλία, λόγω της αντίθεσής του στα μη-συμβατικά μέτρα νομισματικής χαλάρωσης που υιοθέτησε ο Ντράγκι. 

Ο ίδιος ο Βάιντμαν επιχειρεί τον τελευταίο καιρό να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, υποστηρίζοντας μάλιστα σε πρόσφατη ομιλία του στο Αμβούργο τις "αρετές" της επεκτακτικής νομισματικής πολιτικής. «Χωρίς αυτήν, η οικονομική ανάπτυξη θα ήταν ασθενέστερη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα