Aramco: Έκλεισε η συμφωνία για αγορά αμερικανικού LNG

Αλλάζει το ενεργειακό τοπίο διεθνώς
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 10:42
UPD:10:45
REUTERS/Ahmed Jadallah

Η Σαουδική Αραβία έκλεισε συμφωνία για την αγορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Sempra Energy, σε μία νέα κατεύθυνση στρατηγικής για το βασίλειο, που επιδιώκει να αφήσει το στίγμα του και στον συγκεκριμένο χώρο. 

Η Aramco θα αγοράσει LNG από την αμερικανική εταιρεία, όπως ανακοίνωσαν επισήμως οι δύο πλευρές σήμερα, Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες, που είχαν δει το φως. 

Όπως ανέφεαρν υπεγράφη μεταξύ των δύο θυγατρικών τους, Aramco Services και Sempra LNG συμφωνία επί της αρχής, η οποία προβλέπει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την οριστικοποίηση των όρων για μία συμφωνία αγοραπωλησίας διάρκειας 20 ετών, που θα αφορά 5 εκατ. μετρικούς τόνους ετησίως. 

Η Aramco είχε πραγματοποιήσει διαπραγματεύσεις με αρκετούς Αμερικανούς, και έναν Ρώσο παραγωγό τους τελευταίους μήνες. Δεν έχει αποσαφηνίσει εάν θα χρησιμοποιήσει το LNG για την τοπική οικονομία της Σαουδικής Αραβίας ή θα το διαθέσει σε διεθνείς αγοραστές. 

Σε κάθε περίτπωση η συμφωνία αποκαλύπτει το πώς η άνθιση του αμερικανικού ενεργειακού τομέα αλλάζει το παγκόσμιο τοπίο. Η Σαουδική Αραβία ήταν ιστορικά μεγάλος προμηθευτής πετρελαίου για τις ΗΠΑ. Ωστόσο από την επόμενη χρονια θα καταστεί καθαρός εξαγωγέας ενέργειας. 

Πηγή: Wall Street Journal 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα