ΗΠΑ- Κίνα: Νέες βολές και από τις δύο πλευρές, παρά τις διακηρύξεις για βούληση διαλόγου

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 06:30
UPD:08:20
REUTERS/Thomas Peter

To Πεκίνο είναι έτοιμο να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον υπογραμμίζει ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, την ώρα που οι αμερικανικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε κινεζικό έδαφος κάνουν λόγο για επώδυνα αντίποινα σε μορφή πέραν των δασμών. Όσο για την αμερικανική πλευρά, φαίνεται να βάζει και δεύτερη κινεζική εταιρεία στο στόχαστρο. 

Δεν έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω διαπραγματεύσεις μετά τη λήξη του τελευταίου γύρου στις 10 Μαΐου, την ημέρα, που η αμερκανική κυβέρνηση αύξησε στο 25% τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων. Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει κλιμακωθεί μετά και την απόφαση των Αμερικανών να εντάξουν τη Huawei στη μαύρη λίστα. 

Ακόμη μία κινεζική εταιρεία, η Hikvision Digital Technology ενδέχεται επίσης να μπει στη λίστα, χάνοντας την πρόσβαση ή αντιμετωπίζοντας περιορισμούς στην αγορά αμερικανικής τεχνολογίας, σύμφωνα με τους News York Times. Στον απόηχο της είδησης η μετοχή της στο Χρηματιστήριο Σένζεν κάνει σήμερα, Τετάρτη, βουτιά 10%.

EURONEWS

Παρά την επιδείνωση της κατάστασης μιλώντας στο Fox News o Κινέζος πρέσβης στην Ουάσιγκτον είπε: «Η Κίνα εξακολουθεί να θέλει τη συνέχιση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για μία συμφωνία. Η πόρτα μας είναι πάλι ανοιχτή». Κατηγόρησε πάντως τις ΗΠΑ ότι «αλλάζουν συνεχώς γνώμη» και επομένως φέρουν την ευθύνη για την αποτυχία των έως τώρα διαπραγματεύσεων. 

Ο Σι Τζινπίνγκ την ίδια ώρα έχει αυξήσει τις πατριωτικές αναφορές στις ομιλίες του προς τους Κινέζους πολίτες, ενώ οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κίνα διαμαρτύρονται ότι αισθάνονται εντεινόμενες πιέσεις. Το Αμερικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου της Κίνας, που έχει την έδρα του στο Πεκίνο, και η αδελφή οργάνωσή του στη Σανγκάη, σε πρόσφατη έρευνά του διεπίστωσε ότι τα μέλη του αντιμετωπίζουν αυξανόμενα εμπόδια, όπως συνεχείς ελέγχους από τις αρχές, βραδύτερες διαδικασίες εκτελωνισμού, καθυστερήσεις στην έγκριση αδειών και άλλων αιτήσεων. 

Το 40,7% των μελών του δήλωσαν μάλιστα ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο ή έχουν ήδη μεταφέρει εγκαταστάσεις μεταποίησης εκτός Κίνας. Τα 3/4 τόνισαν ότι ο πόλεμος των δασμών πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα