Συνεχής αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Τρίτη, 21 Μαΐου 2019 19:25
UPD:19:30
REUTERS/ALEX GRIMM

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Υψηλός όγκος συναλλαγών και συνέχεια στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων χαρακτήρισε την ελληνική αγορά κρατικού χρέους.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε περαιτέρω στο 3,37% με το spread στις 345 μονάδες βάσης. Στον κοντινό τίτλο με λήξη το 2022, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,55%, ενώ σημαντική μείωση σημείωσε και η απόδοση στο πενταετές και επταετές, κινούμενες στο 2,07% και 2,50% αντίστοιχα. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε αισθητά, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, αγγίζοντας τα 80 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 65 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τraders ανέφεραν ότι η αγορά δεν στάθηκε στο «καμπανάκι» του οίκου Fitch για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το νέο πακέτο παροχών της ελληνικής κυβέρνησης.

Και στη γειτονική Ιταλία, οι αποδόσεις υποχώρησαν από έξι έως οκτώ μονάδες βάσης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα του Ματέο Σαλβίνι δεν πρόκειται να παρουσιάσει στις Ευρωεκλογές τόσο καλές επιδόσεις όσο αναμενόταν πριν από λίγο καιρό. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι μία ισχυρή επίδοση του κόμματος του Σαλβίνι ενδεχομένως να έκανε πιο ισχυρή την κόντρα του με τις Βρυξέλλες ως προς τα δημοσιονομικά της Ιταλίας.

Στον «πυρήνα» της Ευρωζώνης, οι περισσότερες ομολογιακές αποδόσεις σταθεροποιήθηκαν πάνω από τα πρόσφατα χαμηλά τους, με τους επενδυτές να εμφανίζονται απρόθυμοι να κάνουν μεγάλες κινήσεις, εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και της έκβασης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε ελαφρώς στο -0,07%, αν και από τις αρχές του μηνός έως σήμερα έχει αποκλιμακωθεί 10 μονάδες βάσης. Αντίστοιχη η εικόνα στις αποδόσεις 10ετών γαλλικών και ολλανδικών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών στην έκδοση πράσινων ομολόγων της Ολλανδίας. Τα πράσινα ομόλογα εκπροσωπούν μία πολύ μικρή αναλογία της αγοράς ομολόγων, όμως το ενδιαφέρον είναι πολύ υψηλό, καθώς τράπεζες, κυβερνήσεις και εταιρείες προσπαθούν να ωφεληθούν από την αυξημένη «όρεξη» των επενδυτών από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Πρόκειται για το πρώτο πράσινο ομόλογο που εκδίδει η Ολλανδία - καθώς και το πρώτο 20ετές που εκδίδεται από χώρα με πιστοληπτική κατάταξη ΑΑΑ - αντλώντας 6 δισ.ευρώ, αφού η ζήτηση εκτοξεύθηκε στα 21 δισ.ευρώ.

Οι επενδυτές έχουν στραφεί επίσης ιδιαίτερα στο αμερικανικό κρατικό χρέος και εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι απέναντι στα μακράς διάρκειας κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ από κάθε άλλη φορά από το 2010, σύμφωνα με έρευνα της JPMorgan.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα