Ενσωμάτωση Οδηγίας για τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2006 17:35

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε και προώθησε στα συναρμόδια Υπουργεία σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία 2002/49/ ΕΚ σχετικά με τον καθορισμό μέτρων, όρων και μεθόδων για την αξιολόγηση και τη διαχείριση του θορύβου στο περιβάλλον.

Προωθούνται συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να προλαμβάνονται ή να περιορίζονται οι δυσμενείς επιπτώσεις από την έκθεση των ανθρώπων σε αυτόν. Ο θόρυβος θα προσδιορίζεται με ακρίβεια και θα χαρτογραφείται σε τακτική βάση, προκειμένου να εκπονηθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ Σχέδια Δράσης για τη διαχείριση των προβλημάτων που αυτός προκαλεί. Τα καθοριζόμενα μέτρα αφορούν ιδίως μεγάλα αστικά κέντρα με πυκνή δόμηση, χώρους κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία, καθώς και περιοχές ευαίσθητες σε θορύβους.

Αναλυτικότερα, προβλέπεται η ανάληψη των ακόλουθων δράσεων με χρονική σειρά:

1. Ακριβής προσδιορισμός της έκθεσης στον περιβαλλοντικό θόρυβο που προκαλείται και παράλληλη χαρτογράφησή του. Με την χαρτογράφηση παρουσιάζεται η υπάρχουσα ή προβλεπόμενη για το μέλλον κατάσταση του περιβαλλοντικού θορύβου με βάση δύο δείκτες αξιολόγησής του:

- του δείκτη Lden, για την εκτίμηση της όχλησης και

- του δείκτη Lnight, για την εκτίμηση της διαταραχής του ύπνου, όπου εμφαίνονται: οι υπερβάσεις των οικείων ισχυουσών οριακών τιμών, ο αριθμός ατόμων που θίγονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και ο ακριβής αριθμός κατοικιών που εκτίθενται σε ορισμένες τιμές δεικτών θορύβου σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Κατά τη διαδικασία αυτή είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται και συμπληρωματικοί δείκτες για την παρακολούθηση ή τον έλεγχο ειδικών καταστάσεων σχετικών με το θόρυβο. Οι επιλεγέντες δείκτες θορύβου προσδιορίζονται με βάση τις προβλεπόμενες στην ΚΥΑ μεθόδους αξιολόγησης.

Η πρώτη χαρτογράφηση του θορύβου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2007 και θα αφορά σε όλα τα πολεοδομικά συγκροτήματα άνω των 250.000 κατοίκων, στους μεγάλους οδικούς άξονες, τον κύριο σιδηροδρομικό άξονα και στα μεγάλα αεροδρόμια. Εκτοτε η χαρτογράφηση θα γίνεται ανά πενταετία.

2. Στη συνέχεια και με βάση τη χαρτογράφηση του θορύβου εκπονούνται Σχέδια Δράσης για τη διαχείριση των προβλημάτων και των επιπτώσεων του θορύβου. Τα σχέδια εκπονούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεννόηση και με την συμμετοχή του κοινού, ήδη από τη φάση της εκπόνησής και έγκρισής τους

3. Η διάδοση των πληροφοριών στο κοινό θα γίνεται με δημοσιεύσεις στον ημερήσιο τύπο, ενώ παράλληλα θα διευκολυνθεί η πρόσβαση του κοινού στις αρμόδιες δημόσιες αρχές για παροχή σχετικών πληροφοριών, σύμφωνα με τις κείμενες σχετικές διατάξεις.

Αρμόδια αρχή για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και την παρακολούθηση εφαρμογής της ΚΥΑ ορίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, ως ο αρμόδιος συντονιστικός φορέας άσκησης της περιβαλλοντικής πολιτικής. Κατά την άσκηση του συντονιστικού του έργου επιβοηθείται από τεχνική γνωμοδοτική ομάδα εργασίας στη οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, ΟΣΕ, ΥΠΑ κλπ.).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα