Νηρεύς: Προς επέκταση σε Τουρκία, Ισπανία - Μέρισμα 0,075 ευρώ

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2006 18:11

Την ίδρυση διεθνούς εταιρείας με την επωνυμία Nireus International, η οποία θα συντονίσει τις δραστηριότητες του Ομίλου στο εξωτερικό, διερευνά η διοίκηση της εταιρείας Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕ.

Όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Αριστείδης Μπελλές στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, για το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο γίνονται συζητήσεις με τραπεζικά και ιδιωτικά Venture Capital.

Η Νηρεύς έχει καταρτίσει και υλοποιεί επιχειρησιακό σχέδιο έως το 2010 με στόχο τη σημαντική μεγέθυνση των δραστηριοτήτων και των πωλήσεών της στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, στην Τουρκία σχεδιάζεται η δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ιχθυοτροφών είτε αυτόνομα είτε μέσω κοινοπραξίας (joint venture). Ηδη γίνονται έρευνες στην περιοχή της Σμύρνης και του Μπόντρουμ για τη δημιουργία του εργοστασίου, ενώ θα ενοικιαστούν γραφεία, τα οποία θα στελεχωθούν με πωλητές. Στόχος είναι στη φετινή χρήση η παραγωγή γόνου στην Τουρκία να τριπλασιαστεί.

Η διοίκηση εξετάζει επίσης τη δραστηριοποίηση της εταιρίας στην Ισπανία. Η εν λόγω χώρα είναι ελλειμματική σε γόνο και η Νηρεύς ενδιαφέρεται να επενδύσει στην παραγωγή του στην ιβηρική χερσόνησο. Προς το παρόν η διοίκηση ερευνά την αγορά ή ίδρυση ιχθυογεννητικού σταθμού. Παράλληλα εξετάζεται η δραστηριοποίηση της εταιρίας και στο Μεξικό με σκοπό τη δημιουργία μονάδας παραγωγής τροπικού ψαριού.

Aποτελέσματα 2005

Το 2005 ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 138,1 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 19,7 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν στα 11,16 εκατ. ευρώ (και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας στα 10,8 εκατ. ευρώ).

Τα καθαρά προ φόρων κέρδη της μητρικής διαμορφώθηκαν στα 12,9 εκατ. ευρώ, τα ΕΒΙΤΔΑ στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 132 εκατ. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων της μητρικής και του Ομίλου οφείλεται στο ότι η θυγατρική εταιρεία ΑΛΠΙΝΟ επιβάρυνε με έκτακτες και εφάπαξ δαπάνες (αποζημιώσεις, κ.λ.π.) τα ενοποιημένα αποτελέσματα.

Οι εξαγωγές το 2005 ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ. Για την τρέχουσα οικονομική χρήση ο κ. Μπελλές προέβλεψε τη διατήρηση των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης των εργασιών και της κερδοφορίας. Ειδικότερα αναμένεται ότι οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα 170 εκατ. ευρώ, τα ενοποιημένα καθαρά προ φόρων κέρδη τα 15 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές τα 100 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση θα προτείνει στη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,075 ευρώ ανά μετοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα