Στη φυλακή Γιαννακής και Ψυχογιός για το ναυάγιο του «Σάμινα»

Αναστολή στους πέντε καταδικασθέντες σε βαθμό πλημμελήματος
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2006 18:42
UPD:18:44

Στη φυλακή οδηγήθηκαν ο πλοίαρχος του «Σάμινα» Βασίλης Γιαννακής και ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Ψυχογιός, οι οποίοι αμφότεροι κρίθηκαν ένοχοι σε βαθμό κακουργήματος από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά για το πολύνεκρο ναυάγιο του «Σάμινα».

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι το πλοίο οδηγήθηκε στη μοιραία πρόσκρουση στις βραχονησίδες Πόρτες, από λάθος πλεύση και όχι από μηχανική βλάβη, ενώ καταλόγισε ευθύνες και στους υπευθύνους της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

Ποινές φυλάκισης επιβλήθηκαν σε τρία ακόμα μέλη του πληρώματος που κρίθηκαν ένοχοι σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς και στους δύο υπευθύνους της πλοιοκτήτριας εταιρίας Κωνσταντίνο Κληρονόμο και Νίκο Βικάτο.

Το δικαστήριο αθώωσε τον ναύτη, πηδαλιούχο το μοιραίο βράδυ, Παναγιώτη Κάσδαγλη καθώς και τον επιθεωρητή του ΥΕΝ Παναγιώτη Τσόρβα.

Αναλυτικά οι ποινές:

- Βασίλειος Γιαννακής: Ποινή 16 χρόνια, 1 μήνα και 15 μέρες, για διατάραξη ασφάλειας υδάτινων συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο απ' την οποία υπήρξε θάνατος ανθρώπων, ναυάγιο από αμέλεια, ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια, σωματικές βλάβες από αμέλεια και μη αυτοπρόσωπη διεύθυνση πλοίου από πλοίαρχο σε πλου με δυσχερείς συνθήκες.

- Αναστάσιος Ψυχογιός: Ποινή 19 χρόνια 1 μήνα και 15 μέρες, για τις ίδιες κατηγορίες με τον πλοίαρχο πλην αυτής που αναφέρεται στην μη αυτοπρόσωπη διεύθυνση.

- Γιώργος Τριαντάφυλλος, ύπαρχος: Ποινή 8 χρόνια, 9 μήνες και 28 μέρες, για διατάραξη υδάτινων συγκοινωνιών από αμέλεια, ανθωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια και εγκατάλειψη πλοίου χωρίς συναίνεση του πλοιάρχου.

- Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, α'μηχανικός: Ποινή 8 χρόνια, 6 μήνες και και 28 μέρες, για διατάραξη υδάτινων συγκοινωνιών, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια, ναυάγιο από αμέλεια.

- Δημήτρης Τσιούμας, ασυρματιστής Ποινή 15 μήνες για εγκατάλειψη πλοίου χωρίς συναίνεση του καπετάνιου.

- Νίκος Βικάτος: Ποινή 4 χρόνια, 3 μήνες και 3 ημέρες, για έκθεση σε κίνδυνο κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.

- Κωνσταντίνος Κληρονόμος: Ποινή 4 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες, για τις ίδιες κατηγορίες με τον κ. Βικάτο.

Το δικαστήριο έδωσε στους πέντε κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν σε βαθμό πλημμελήματος αναστολή έκτισης της ποινής τους μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη, ενώ στον ασυρματιστή κ. Τσιούμα έδωσε τριετή αναστολή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα