Αισιόδοξες εκτιμήσεις της Εθνικής για την οικονομία

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2001 16:43

Με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και κατά το 2001 η ελληνική οικονομία, εκτιμά η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στο Economic & Financial Bulletin Mαρτίου - Απριλίου.

Η διαφαινόμενη, όμως, επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της διεθνούς οικονομίας, σύμφωνα πάντα με την Εθνική, προβλέπεται να ασκήσει ανασχετική - αλλά όχι καθοριστική - επίδραση στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας, καθώς η επιβράδυνση της ευρωζώνης, με την οποία διεξάγεται ο κύριος όγκος των συναλλαγών της χώρας, θα είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Θετική επίδραση θα ασκήσουν, επίσης, οι νομισματικές συνθήκες που παραμένουν χαλαρές και η εισροή κεφαλαίων από το Γ΄ΚΠΣ.

Από την ανάλυση των πρόσφατων δεδομένων η Εθνική συνάγει το συμπέρασμα ότι η περίοδος επιβράδυνσης της υπερβάλλουσας εγχώριας ζήτησης που ξεκίνησε από το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2000 φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της. Η καταναλωτική δαπάνη εμφανίζει σημεία ανάκαμψης αν και εξακολουθεί να υπολείπεται των υψηλών επιπέδων που είχαν διαμορφωθεί στο πρώτο εξάμηνο του περυσινού έτους, ενώ ανακάμπτει και η κατασκευαστική δραστηριότητα.

Ενθαρρυντικά είναι, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, και τα μηνύματα από τον επιχειρηματικό τομέα, όπως προκύπτουν από την πορεία του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και το βαθμό χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού στη βιομηχανία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα