Στον πυρετό των συμφωνιών

Υψηλά οι ευρωπαϊκές μετοχές
Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2006 00:01

ΣΕ ΥΨΗΛΑ επίπεδα οδήγησε τις ευρωπαϊκές μετοχές ο πυρετός εξαγορών και συγχωνεύσεων με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Suez και Gaz de France για τη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας, αντισταθμίζοντας τις απώλειες του κλάδου τηλεπικοινωνιών λόγω προειδοποιήσεων για επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,3%, στις 1.363,76 μονάδες. Ο δείκτης FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 0,3%, καταγράφοντας ρεκόρ πενταετίας.

Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας ενέργειας RWE σημείωσε άνοδο άνω του 1% λόγω δημοσίευσης έκθεσης που ανέφερε ότι η βρετανική National Grid Plc. είναι αποφασισμένη να συνάψει συμφωνίες για εξαγορά δύο ολλανδικών δικτύων φυσικού αερίου της εταιρείας, ενώ οι μετοχές της National Grid έκλεισαν χαμηλότερα μετά τη συμφωνία της για εξαγορά της KeySpan Corp. Ελπίδες για συγχώνευση μεταξύ εταιρειών κοινής ωφέλειας ενίσχυσαν μετοχές όπως της International Power και της Scottish & Southern Energy.

Επέκτειναν τα κέρδη τους τα αμερικανικά χρηματιστήρια χθες με το δείκτη Standard & Poor's 500 να διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα τετραετίας και πλέον έπειτα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου που ανακούφισε τις ανησυχίες για υψηλότερο κόστος ενέργειας.

Τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη της αλυσίδας ειδών οικιακής χρήσης Lowe's Cos. Inc, καθώς και προβλέψεις κερδοφορίας για το 2006 από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon Communications Inc. ενίσχυσαν το επενδυτικό αίσθημα. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 ανέβηκε πάνω από τις 1.294 μονάδες, επίπεδο, το οποίο, σύμφωνα με τους αναλυτές, προαναγγέλλει περαιτέρω κέρδη.

Ανοδο σημείωσαν χθες τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η Nippon Steel Corp. και άλλες μετοχές χαλυβουργείων ενισχύθηκαν λόγω αισιόδοξων προβλέψεων κερδοφορίας, ενώ κέρδη 5,2% κατέγραψε και η μετοχή της Nippon Sheet Glass Co. λόγω φημολογίας ότι θα προβεί σε εξαγορά της βρετανική υαλουργίας Pilkington Plc.

Η αγορά μετοχών του κλάδου ενισχύθηκε περαιτέρω έπειτα από ανακοινώσεις των ΜΜΕ ότι, εάν δεν ευοδωθεί η προσφορά της Mittal για την Arcelor, οι ιαπωνικές χαλυβουργίες θα αποτελέσουν εναλλακτικό στόχο.

Οι επενδυτές προς αναζήτηση ευκαιριών αγόρασαν μετοχές της Advantest Corp., ενώ αντίθετα οι μετοχές της Sony Corp. και άλλων εξαγωγών blue chips σημείωσαν πτώση έπειτα από την ενίσχυση του γιεν έναντι του δολαρίου. Ο δείκτης Nikkei διαμορφώθηκε στις 16.192,95 μονάδες με άνοδο 0,57%, ενώ ο Topix στις 1.656,82 με άνοδο 0,55%.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα