Σταθεροποιητικές τάσεις στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 20:15
UPD:20:18
EPA/ARNE DEDERT

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις οριακά χαμηλότερα από τα επίπεδα που έκλεισαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κινήθηκε στο 3,41% με το spread στις 350 μονάδες βάσης. Στους κοντινούς τίτλους με λήξη το 2022, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,59%, ενώ στο πενταετές με λήξη το 2024 και στο επταετές με λήξη το 2025, η απόδοση έκλεισε στο 2,13% και στο 2,59% αντίστοιχα. Στην ΗΔΑΤ, ο όγκος των συναλλαγών περιορίστηκε στα 16 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές με 5 εκατ.ευρώ.

Η ελληνική αγορά κρατικού χρέους παρέμεινε σταθερή παρά τις νέες εκτιμήσεις του οίκου Fitch ότι το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης αυξάνει την αβεβαιότητα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις με τους ευρωπαίους πιστωτές της.

Στη γειτονική Ιταλία, οι αποδόσεις επέστρεψαν σε άνοδο, παρά την αρχική τους αποκλιμάκωση στην προσπάθεια του Ιταλού υπουργού Οικονομικών να ρίξει τους τόνους, δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Ο Αντιπρόεδρος Ματέο Σαλβίνι επανήλθε με νέες δηλώσεις λέγοντας ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. ή θα πρέπει να χαλαρώσουν ή να καταργηθούν επειδή πλήττουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού, αφού αρχικά είχε υποχωρήσει στο 2,64%, επανήλθε στο τέλος της συνεδρίασης στο 2,70%. Αντίστοιχα τέσσερις μονάδες βάσης αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των διετών ιταλικών, διαμορφούμενες στο 0,66%.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αποδόσεις "τσίμπησαν" ελαφρώς ανοδικά από τα χαμηλά αρκετών ετών που είχαν βρεθεί στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται τώρα στην Αυστρία, όπου η κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού το Σαββατοκύριακο εγείρει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η απόδοση του 10ετούς αυστριακού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε στο 0,23%, εν μέσω πιέσεων από την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού λίγες μόλις ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές μετά την αποκάλυψη σκανδάλου διαφθοράς. Η εξέλιξη αυτή συνιστά πλήγμα για ένα από τα πιο επιτυχημένα αντιμεταναστευτικά εθνικιστικά κόμματα που αναδείχθηκαν στην Ευρώπη και προσδοκούσαν σε μεγάλη νίκη στις Ευρωεκλογές. Η απόδοση του 10ετούς αυστριακού ομολόγου ακολουθούσε τελευταίως την αντίστοιχη του γερμανικού, που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα χαμηλό δυόμισι ετών εν μέσω κλιμάκωσης της εμπορικής έντασης ΗΠΑ-Κίνας.

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε ελαφρώς στο -0,087%.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα