Απεργιακές κινητοποιήσεις από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΟΤΟΕ

Συγκεντρώσεις εργαζομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2006 09:30
UPD:10:00

ΜΕ ΝΕΑ 24ωρη πανελλαδική απεργία, σήμερα, των εργαζομένων στις τράπεζες, αντιδρά η ΟΤΟΕ στην απόφαση των διοικήσεων των τραπεζών, να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για επιχειρησιακές συμβάσεις, «παρακάμπτοντας» την κλαδική - συλλογική.

Παράλληλα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει για σήμερα τετράωρη πανελλαδική στάση, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για την προώθηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων, αλλά και σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης υπέρ της ΟΤΟΕ, για την υπεράσπιση του θεσμού των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, τα συνδικάτα, με το συντονισμό των τριτοβάθμιων οργανώσεων, θα πραγματοποιήσουν σήμερα συγκέντρωση - συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη Θεσσαλονίκη στις 2 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου.

Οι κινητοποιήσεις έχουν το χαρακτήρα «πρόβας» για τη γενική απεργία, που έχει προγραμματισθεί από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τις 15 Μαρτίου.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων αναφέρεται στην προστασία του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, στη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ, στην προώθηση των θέσεων των εργαζομένων στις διαπραγματεύσεις για τη νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, σε ουσιαστικές αυξήσεις στο Δημόσιο με νέο μισθολόγιο κ.ά.

Οι «τόνοι» σε συνδικαλιστικό επίπεδο ανέβηκαν χθες, μετά την αιφνιδιαστική παρέμβαση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε το προεδρείο της ΟΤΟΕ στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ν. Γκαργκάνα, κατά τη διάρκεια του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Το προεδρείο της ΟΤΟΕ κατήγγειλε δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε ο κ. Γκαργκάνας, για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στις τράπεζες.

Ο διοικητής διευκρίνισε ότι δεν είχε πρόθεση με τις δηλώσεις του να παρέμβει υπέρ των θέσεων των κάποιων τραπεζιτών. Διευκρίνισε, επίσης, ότι, στην πρόσκληση για διαπραγμάτευση, όσον αφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχει εκχωρήσει το δικαίωμα αυτό στην ΕΕΤ.

Η ΟΤΟΕ επεσήμανε και στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι δεν θα δεχθεί από οποιαδήποτε εργοδοτική ή κυβερνητική πλευρά υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργαζόμενων και θα συνεχίσει το αγώνα με όλες της τις δυνάμεις και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ενώ, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής, ανακοίνωσε στοιχεία που αφορούν στην κερδοφορία των τραπεζών, τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων κ.λπ.

ΠΟΕ-ΟΤΑ

Στις 15 Μαρτίου και όχι στις 9/3 θα πραγματοποιήσουν τελικά 24ωρη πανελλαδική απεργία οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αντιδρούν στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, ζητώντας, μεταξύ των άλλων, νέο μισθολόγιο και κατώτατο βασικό μισθό 1.200 ευρώ, κλαδικές αυξήσεις που θα καλύπτουν τις απώλειες από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, επέκταση της ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και στο προσωπικό των αμιγών δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων.

ΑΡΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ

Συγκοινωνίες: «Χειρόφρενο» για 4 ώρες

ΜΕ ΤΕΤΡΑΩΡΗ στάση εργασίας 11.00 το πρωί με 15.00 το μεσημέρι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αρχίζει σήμερα η απεργιακή κινητοποίηση που έχει προγραμματίσει η ΓΣΕΕ

Ειδικότερα, «χειρόφρενο» τραβούν τα τρόλεϊ ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το τραμ το μετρό, ο προαστιακός και ο ΟΣΕ

Προβλήματα θα υπάρξουν και στις πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών καθώς η ΟΣΠΑ (Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας) συμμετέχει στην τετράωρη στάση εργασίας. Έτσι οι Ολυμπιακές Αερογραμμές αποφάσισαν να ματαιώσουν 12 προγραμματισμένα δρομολόγια και να μεταθέσουν την ώρα αναχώρησης της πτήσης προς Τίρανα, που θα αναχωρήσει τελικά στις 15:00 αντί στις 13:00 που ήταν προγραμματισμένο.

Οι πτήσεις που ακυρώνονται είναι OA506/507 Αθήνα-Ηράκλειο-Αθήνα, ΟΑ906/907 Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, ΟΑ905 Θεσσαλονίκη-Αθήνα, ΟΑ908 Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ΟΑ706/707 Αθήνα-Ρόδος-Αθήνα, ΟΑ764/765 Αθήνα-Χίος-Αθήνα, ΟΑ754/755 Αθήνα-Σάμος-Αθήνα, ΟΑ062/063 Αθήνα-Πάρος-Αθήνα, ΟΑ054/055 Αθήνα-Κύθηρα-Αθήνα, ΟΑ016/017 Αθήνα-Ικαρία-Αθήνα, ΟΑ018/019 Αθήνα-Αστυπάλαια-Αθήνα, ΟΑ034/035 Ρόδος-Κώς-Λέρος-Αστυπάλαια και επιστροφή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα