Πρωτοβουλία 17+1: Μικρά τα οφέλη για Ελλάδα - Τι κερδίζει η Κίνα

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 21:31
UPD:21:31

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προσβλέπει σε σημαντικά οικονομικά οφέλη από την πρόσφατη ένταξή της στην Πρωτοβουλία 17+1, εκτιμά ο Πλάμεν Τόντσεφ, επικεφαλής του ασιατικού τμήματος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομιικών Σχέσεων(ΙΙΕR). Από την άλλη πλευρά, η Κίνα καταφέρνει να ενισχύσει την επιρροή της στην Ευρώπη, προωθώντας το όραμά της Μία Ζώνη Ένας Δρόμος .

Σύμφωνα με τον κ. Τόντσεφ, η ένταξη της Ελλάδας δεν αποτελεί έκπληξη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει τη σχετική απόφαση τον Ιούνιο του 2018 στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα επρόκειτο να ενταχθεί στη λεγόμενη Πρωτοβουλία 16+1 –η οποία μετά τη συμμετοχή της χώρας μας έγινε Πρωτοβουλία 17+1.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν έγινε τότε η ένταξη. Η διαδικασία καθυστέρησε εξαιτίας της αντιπαράθεσης με τη Βόρεια Μακεδονία για το ονοματολογικό. Τώρα που διευθετήθηκε το ζήτημα και το όνομα της γείτονος είναι Βόρεια Μακεδονία, δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο, σημειώνει.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη που μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την ένταξή της στην Πρωτοβουλία 17+1, ο κ. Τόντσεφ απάντησε: «Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα έχει κάποιο οικονομικό όφελος από αυτήν την κίνηση. Εάν η Ελλάδα προσέβλεπε στην προσέλκυση περισσότερων κινεζικών επενδύσεων, θα μπορούσε να το επιδιώξει σε διμερή βάση και όχι μέσω μιας συλλογικής πρωτοβουλίας που αποτελείται από 18 ισχυρά μέλη. Το να εξασφαλίσει η Ελλάδα κινεζικά δάνεια δεν το θεωρώ ρεαλιστική προοπτική, διότι η Ελλάδα είναι ήδη η δεύτερη πιο υπερχρεωμένη χώρα παγκοσμίως, μετά την Ιαπωνία και θεωρώ ότι οι πιστωτές της Ελλάδας παραμένουν σε διαρκή επαγρύπνηση.

Οπότε, το ερώτημα είναι μπορεί η Ελλάδα να προσδοκά κάτι από την ένταξή της στην Πρωτοβουλία «18+1»;  Σε οικονομικούς όρους μάλλον όχι. Αλλά φαίνεται ότι η Ελλάδα επιδίωξε να συμμετάσχει σε αυτό το σύνολο για πολιτικά οφέλη και το ερώτημα είναι ποια μορφή θα λάβουν αυτά τα οφέλη».

Αναφερόμενος στα κίνητρα της Κίνας, ο κ. Τόντσεφ μίλησε για μία ακόμη διπλωματική νίκη του Πεκίνου. «Νομίζω ότι για την Κίνα, η Πρωτοβουλία 17+1 αποτελεί μία ακόμη διπλωματική ή συμβολική νίκη. Η Κίνα μπορεί νόμιμα να υποστηρίξει ότι επεκτείνει την επιρροή της, ότι το όραμά της Μία Ζώνη Ένας Δρόμος γίνεται αποδεκτό από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η ένταξη της Ελλάδας αποτελεί ακόμη μια θετική εξέλιξη στα σχέδια του Πεκίνου».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα