Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Μέσα σε μία εβδομάδα, ο πρόεδρος Τραμπ ύψωσε τους τόνους στον εμπορικό πόλεμο με τον μεγαλύτερο στρατηγικό του αντίπαλο, έβαλε τέλος στη διαμάχη για τους δασμούς χάλυβα με τις γείτονες χώρες των ΗΠΑ και κατάφερε ταυτόχρονα να παρατείνει αλλά και να φουντώσει ταυτόχρονα το άλλο μέτωπο με τους στενότερους εταίρους για τουλάχιστον έξι μήνες.
Ας θυμηθούμε τι συνέβη αυτή την εβδομάδα, καθώς η Τραμπ επιμένει στις προσπάθειες για αλλαγή κανόνων στο παγκόσμιο σύστημα εμπορίου, φθάνοντας σε σημείο καμπής και κλονίζοντας τις αγορές.
Τη Δευτέρα, το γραφείο του Αμερικανού εκπροσώπου σε θέματα εμπορίου έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα κινεζικών αγαθών, αξίας 300 δισ. δολαρίων -από είδη ένδυσης, μέχρι παιχνίδια, κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές- που ο Τραμπ απειλεί να δασμολογήσει με 25%. Εάν κάνει την απειλή πράξη, τότε αυτοί οι νέοι φόροι, συν τους δασμούς 25% σε κινεζικά αγαθά 200 δισ. δολαρίων, αποτελούν «κακά μαντάτα» για τους Αμερικανούς καταναλωτές, που θα κληθούν να πληρώνουν ακριβότερα.
Ο Τραμπ συνέχισε να υψώνει τον πήχυ και στο μέτωπο με τη Huawei Technologies. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε την Πέμπτη εκτελεστικό διάταγμα που θα μπορούσε να αποκλείσει τη Huawei και την επίσης κινεζική ΖΤΕ από την αμερικανική αγορά. Επίσης συμπεριέλαβε τη Huawei σε «μαύρη λίστα», που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί προμηθευτές θα πρέπει να έχουν άδεια για να πωλούν ανταλλακτικά της κινεζικής εταιρείας.
Η απάντηση της Κίνας ματαίωσε τις ελπίδες ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες θα μπορούσαν να γεφυρώσουν σύντομα τις διαφορές τους. Το Πεκίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα δασμούς σε αμερικανικά αγαθά 60 δισ. δολαρίων, που θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιουνίου. «Εάν οι ΗΠΑ αγνοούν τη θέληση του κινεζικού λαού, τότε πιθανότατα δεν θα λάβουν αποτελεσματική απάντηση από την κινεζική πλευρά», αναφέρεται σε σχόλιο που μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua και η «People's Daily».
Αυτοκίνητα
Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε την Παρασκευή τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει στη διάρκεια της εβδομάδας και ανέβαλε για έξι μήνες τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, σε μια κίνηση που καθυστερεί μια ταυτόχρονη σύγκρουση με Ευρώπη και Ιαπωνία, την ώρα που είναι ανοικτό το μέτωπο με την Κίνα. Ταυτόχρονα όμως συμφωνεί με το συμπέρασμα του υπουργείου Εμπορίου ότι ο ανταγωνισμός από ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εισαγωγές από εταιρείες όπως η Toyota και η BMW συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Η οδηγία Τραμπ ορίζει περίοδο διαπραγματεύσεων 180 ημερών. Στόχος; Βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού με μείωση των εισαγωγών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σχέσεις με Μεξικό και Καναδά
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο Τραμπ και οι εταίροι του σε Μεξικό και Καναδά ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα άρουν τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο για τις δύο χώρες, ενισχύοντας έτσι τις προσπάθειες για επικύρωσης της νέας ΒορειοΑμερικανικής Εμπορικής Συμφωνίας -που θα αντικαταστήσει την παλαιά NAFTA- από το Κογκρέσο.
Σε αντάλλαγμα, ο Καναδάς δεσμεύθηκε για την άρση των ανταποδοτικών δασμών σε αμερικανικά προϊόντα και το Μεξικό χαιρέτισε την άρση των δασμών από τις ΗΠΑ. Και οι δύο χώρες άφησαν να εννοηθεί ότι θα ανοίξουν το δρόμο για έγκριση της νέας εμπορικής συμφωνίας.
Αγορές
Στο τέλος μιας από τις πιο καθοριστικές εβδομάδες για την εμπορική πολιτική επί προεδρίας Τραμπ, οι επενδυτές αντέδρασαν με πανικό και αβεβαιότητα. Η συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν μια από τις χειρότερες του 2019 για τα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ και την Παρασκευή τα περισσότερα χρηματιστήρια έκλεισαν στο «κόκκινο». Ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI Global κατέγραψε απώλειες για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, ενώ η στροφή των επενδυτών στο καταφύγιο του κρατικού χρέους οδήγησε την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στα χαμηλότερα επίπεδα έτους και την απόδοση του γερμανικού Bund σε χαμηλά δυόμιση μηνών, κάτω από το μηδέν.
Και ο Τραμπ δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη. Ο Αμερικανός πρόεδρος ίσως να κρύβει κι άλλους άσσους στο μανίκι του, που θα τους ανοίξει στη διάρκεια της Εβδομάδας Παγκόσμιου Εμπορίου, στις 20-26 Μαϊου. «Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν πλέον τα ξένα κράτη να κερδίζουν αθέμιτο προβάδισμα έναντι των αμερικανικών επιχειρήσεων, κλέβοντας ή υποχρεώνοντας τη μεταβίβαση τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας των εταιρειών μας και επιδοτώντας τους εξαγωγείς τους», ήταν το μήνυμά του.