Στόχος για έσοδα 1,65 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2006 14:17
UPD:14:44

Το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, στη σημερινή συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος τα μελλοντικά σχέδια σε έναν απο τους σημαντικότερους -όπως τόνισε- άξονες της κυβερνητικής δράσης.

Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, στόχος είναι οι αποκρατικοποιήσεις της Εμπορικής Τράπεζας, της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ)να γίνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006.

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει στεφθεί με μεγάλη επιτυχία καθώς δημόσια έσοδα από το 2004 αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ. Ο στόχος για το 2006 είναι τα έσοδα να πλησιασουν τα περυσινά, δηλαδή τα 1,65 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις του 2006, έμφαση θα δοθεί στον τραπεζικό τομέα, αφού, σύμφωνα με τον υπουργό, η προσπάθεια εξυγίανσης που έγινε στο χώρο των τραπεζών εντός του 2005, έχει βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.

Οσον αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, επισημάνθηκε ότι αυτές θα είναι ανοικτές και με διαφάνεια προκειμένου να υπάρξει το μέγιστο όφελος και για την κοινωνία αλλά και για τα έσοδα του κράτους.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τις απεργίες, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι είναι δικαίωμα των εργαζομένων, ωστόσο πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να υλοποιήσει μια κοινωνική και οικονομική πολιτική που θα λύσει τα προβλήματα του παρελθόντος και θα δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στο πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων περιλαµβάνονται:

Εμπορική Τράπεζα

1. Κεφαλαιακή Αναδιάρθρωση

Το Νοέμβριο 2005 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά € 397,2 εκατ. με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε τιμή € 15,0 ανά μετοχή, με σκοπό την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της και στην οποία η ΔΕΚΑ Α.Ε. άσκησε πλήρως τα δικαιώματά της (τιμή κλεισίματος της μετοχής 27.2: € 30,40).

2. Περαιτέρω Αποκρατικοποίηση

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) αποφάσισε τη διερεύνηση της δυνατότητας αποκρατικοποίησης της Τράπεζας με τη διάθεση έως και του συνόλου της συμμετοχής της ΔΕΚΑ (9,26%) στο μετοχικό της κεφάλαιο, καθώς και τη διερεύνηση της δυνατότητας η εν λόγω αποκρατικοποίηση να περιλαμβάνει ή να συνδυάζεται και με τη διάθεση μετοχών που κατέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΟΑΕΔ: 5,4%, ΟΓΑ: 4,9%, ΕΤΕΑΜ: 2,0% κλπ.). Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα διενεργήσει την ανωτέρω διερεύνηση.

Αγροτική Τράπεζα

1. Κεφαλαιακή Αναδιάρθρωση

Τον Ιούνιο 2005 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ κατά € 1.192 εκατ. με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε τιμή € 2 ανά μετοχή, με σκοπό την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της και στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε πλήρως τα δικαιώματά του. (τιμή κλεισίματος μετοχής 27.2: € 6,14)

2. Περαιτέρω Αποκρατικοποίηση

Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΑΤΕ για το έτος 2005, τα οποία είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, το Ελληνικό Δημόσιο είναι έτοιμο για τη διάθεση μετοχών της ΑΤΕ μέσω δευτερογενούς προσφοράς σε θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να αυξήσει τη διασπορά και να ενισχύσει τη ρευστότητα της μετοχής. Ο ακριβής αριθμός των μετοχών που θα διατεθούν και ο χρόνος της διάθεσης θα αποφασιστεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ).

Tαχυδρομικό Ταμιευτήριο

1. Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ)

Τον Ιούνιο 2005, η ΔΕΑ αποφάσισε την εισαγωγή του ΤΤ στην Κύρια Αγορά του ΧΑ με συνδυασμένη προσφορά μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στο ευρύ επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα και σε θεσμικούς επενδυτές στην ελληνική και διεθνή αγορά. Ο ακριβής αριθμός των μετοχών που θα διατεθούν θα καθοριστεί με νεώτερη απόφαση της ΔΕΑ.

Η διαδικασία προετοιμασίας για την εισαγωγή του ΤΤ στο ΧΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

2. Μετοχική Συνεργασία ΤΤ - ΕΛΤΑ

Η ΔΕΑ, με νεώτερη απόφασή της, αποφάσισε τη διερεύνηση της δυνατότητας και των προϋποθέσεων μετοχικής συνεργασίας των εταιριών ΤΤ & ΕΛΤΑ. Στο πλαίσιο της ανωτέρω διερεύνησης, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να υποβάλλει άμεσα την εισήγησή του προς τη ΔΕΑ, με στόχο την ολοκλήρωση της συναλλαγής εντός του Μαρτίου 2006.

Εγκαταστάσεις και Επιχειρηματικές Μονάδες της ΕΤΑ

Η ΔΕΑ, τον Οκτώβριο 2005, αποφάσισε τη διερεύνηση της δυνατότητας και των εναλλακτικών μεθόδων αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και επιχειρηματικών μονάδων της ΕΤΑ: Τουριστικός Λιμένας (Μαρίνα) Φαλήρου, Ελληνικό Καζίνο Κέρκυρας Α.Ε., Γκολφ Αφάντου Ρόδου, Αλυκές Αναβύσσου και Ξενία Βυτίνας, Λιμένα Θάσου, Σκιάθου και Τσαγκαράδας.

ΔΕΠΑ

Η ΔΕΑ, τον Φεβρουάριο του 2006, αποφάσισε την έναρξη των διαδικασιών για την εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο ΧΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα