Η χειρότερη εβδομάδα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο για τη στερλίνα

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 16:33
UPD:16:38
REUTERS/EDDIE KEOGH

Σε χαμηλά τεσσάρων μηνών έχει βυθιστεί η στερλίνα στον απόηχο της αδυναμίας των Τόρις και των Εργατικών να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το Brexit. Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έχει ανακοινώσει ότι θα φέρει εκ νέου τη Συμφωνία Αποχώρησης στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, αλλά από τη στιγμή που δεν υπήρξε συμβιβασμός με την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή πιθανότατα θα απορριφθεί για τέταρτη φορά από τους βουλευτές. 

Τρία χρόνια μετά την απόφαση των Βρετανών να πουν αντίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε και πώς θα φύγουν. Η αβεβαιότητα είναι ό,τι χειρότερο για το βρετανικό νόμισμα που βιώνει την πιο επώδυνη εβδομάδα εδώ και περισσότερο ένα χρόνο.

Έχει υποτιμηθεί 1,85%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από την πρώτη εβδομάδα του περσινού Φεβρουαρίου, όταν είχε υποχωρήσει 2%. Η ισοτιμία είναι στα 1,2756 δολάρια ανά στερλίνες. Αναλυτές σχολίαζαν πως η πτώση αντανακλά τους αυξανόμενους φόβους για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. 

Ενώ οι πιθανότητες για ένα «no deal Βrexit» φαίνονταν να έχουν περιοριστεί αισθητά  μετά την απόφαση να δοθεί παράταση από τους Ευρωπαίους, τώρα επανέρχονται στο προσκήνιο. Ωστόσο μερίδα αναλυτών εξακολουθεί να τοποθετεί σχετικά υψηλά (κοντά στο 35%) και τις πιθανότητες τελικά η χώρα να μην αποχωρήσει καθόλου από την κοινότητα. 

Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει βεβαίως να έχει προηγηθεί δεύτερο δημοψήφισμα, με το αποτέλεσμα αυτή την φορά να είναι «παραμονή». 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα