Ελ Εριάν: Η Κίνα κινδυνεύει να χάσει την ευκαιρία να γίνει χώρα υψηλού εισοδήματος

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 12:08
UPD:12:09
REUTERS/JASON REED

  

Η Κίνα ενδεχομένως να πληρώσει βαρύ τίμημα για τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιεί ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν. Σε άρθρο του στο Bloomberg ο γνωστός οικονομολόγος επισημαίνει πως πέρα από τον άμεσο αρνητικό αντίκτυπο, το μακροπρόθεσμο πλήγμα για την δεύτερη  μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ενδεχομένως να είναι πολύ ισχυρότερο. Κινδυνεύει, όπως σημειώνει, να χάσει την ευκαιρία για να ενταχθεί στο κλαμπ των χωρών «υψηλού εισοδήματος». 

Οι Κινέζοι ηγέτες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι χρειάζεται να αλλάξουν το αναπτυξιακό μοντέλο τους και να ολοκληρώσουν μία δύσκολη μετάβαση προκειμένου να αποφύγουν την παγίδα του μεσαίου εισοδήματος, στην οποία έχουν πέσει τόσες και τόσες αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει ο Ελ Εριάν, προσθέτοντας ότι επί δύο δεκαετίες στηρίζονταν στις διεθνείς αγορές προωθώντας παράλληλα μεταρρυθμίσεις. «Αυτό όμως αλλάζει τώρα, που οι ΗΠΑ αυξάνουν τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές και περιορίζουν την πρόσβαση των τεχνολογικών εταιρείων στην αμερικανική αγορά» σημειώνει. 

Με τους εξωτερικούς ευνοϊκούς ανέμους να μετατρέπονται σε θύελλες, η Κίνα θα πρέπει να στηριχθεί περισσότερο στην εσωτερική ζήτηση για την ευημερία της, αλλά θα πρέπει να το κάνει χωρίς να ενισχύσει τους κινδύνους στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, συνεχίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και προειδοποιεί ότι η προσπάθεια αυτή θα αποτύχει εάν η κινεζική ηγεσία επιστρέψει σε πρακτικές του παρελθόντος. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα