Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2001 20:59
UPD:21:07

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για τους κυριότερους δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίοι στις πρώτες ώρες των σημερινών συνεδριάσεων κατέγραφαν απώλειες.

Αιτία για τη μεταστροφή του κλίματος, σύμφωνα με αναλυτές, ήταν η ανακοίνωση των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ, το οποίο τον περασμένο Μάρτιο σημείωσε αναπάντεχη αύξηση, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο να εισέλθει σε περίοδο ύφεσης.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,42% και έφθασε τις 5.951,4 μονάδες, παρά την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων από το μέτωπο της βρετανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, σήμερα έγινε γνωστό ότι η ανάπτυξη της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2001 υποχώρησε στο 0,3%, στο χαμηλότερο, δηλαδή, επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, από 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2000.

Η μετοχή της τεχνολογικής Autonomy Corp. με εντυπωσιακή άνοδο 18,14% ήταν ο πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης, ενώ η μετοχή της Unilever έκλεισε με άνοδο 3,94%. Τα κέρδη της τελευταίας το πρώτο τρίμηνο του 2001 παρουσίασαν μείωση, ωστόσο ήταν σε επίπεδα υψηλότερα από τις εκτιμήσεις αναλυτών. Από την άλλη μεριά, η μετοχή της British Telecommunications υποχώρησε κατά 5,36% μετά την παραίτηση του προέδρου της.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν από το μέσον της σημερινής συνεδρίασης και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 έφθασε τις 5.575,97 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,72%. Η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge με κέρδη 3,45% ηγήθηκε της ανόδου, ενώ με ανάλογη άνοδο έκλεισαν και οι μετοχές των εταιρειών: Danone και Saint Gobain.

Σήμερα, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι η ανεργία στη Γαλλία το Μάρτιο υποχώρησε στο 8,6% από 8,7% το Φεβρουάριο.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ο δείκτης Xetra DAX σημειώνει άνοδο κατά 0,72% και έχει διαμορφωθεί στις 6.167,83 μονάδες παρά το ότι η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2001 σε 2% από 2,75%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε κυρίως στον τραπεζο-ασφαλιστικό κλάδο με αποτέλεσμα οι μετοχές των εταιρειών: Αllianz, Dresdner Bank και Bayer Hypo und Vereinsbank να συμπεριλαμβάνονται στη δεκάδα των εταιρειών με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο.

Στον αντίποδα, αρνητικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ήταν η μετοχή της Siemens με απώλειες 4,10% και ακολούθησε η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Bayer, η οποία υποχώρησε κατά 3,75% μετά την ανακοίνωση για μείωση της κερδοφορίας της το πρώτο τρίμηνο του έτους που διανύουμε. Ανάλογη πτώση σημείωσε η μετοχή του γερμανικού αερομεταφορέα Lufthansa, τα οικονομικά αποτελέσματα του οποίου το πρώτο τρίμηνο του 2001 επλήγησαν από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και τις επενδύσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Στο Μιλάνο, αναλυτικότερα, ο δείκτης MIB 30 έκλεισε στις 40.401 μονάδες (0,97%), στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX στις 593,09 (1,57%) και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 7.248,7 μονάδες (0,65%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα