Χιλή: 7,7% η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2006 09:33

ΜΕ τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε εννέα μήνες αυξήθκε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή της Χιλής, με μεγαλύτερη αυτή των διαρκών καταναλωτικών αγαθών και της διΰλισης πετρελαίου.

Η παραγωγή, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, αυξήθηκε 7,7%, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, σήμερα στο Σαντιάγο. Ο δείκτης ανάπτυξης, ήταν ο μεγαλύτερο από τον Απρίλιο, όταν η παραγωγή είχε σημειώσει άνοδο 10,1%.

Η ανάπτυξη στην οικονομία της Νοτίου Αμερικής δείχνει σημάδια συρρίκνωσης, τονώνοντας την εικοτολογία ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού σε μια προσπάθεια περιορισμού της ζήτησης των καταναλωτών, αλλά και περιορισμού του πληθωρισμούο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Χιλής, Nicolas Eyzaguirre, είπε ότι η οικονομική ανάπτυξη, που τροφοδοτήθηκε από την άνοδο της τιμής του χαλκού, το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας, θα κυμανθεί από 5,5% έως 6% φέτος, έναντι της πρόβλεψης του 2005 για ανάπτυξη 6,3%.

Στο μεταξύ το νόμισμα της χώρας, πέσο, ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου, εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, τον επόμενο μήνα, στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών.

Το εθνικό νόμισμα της Χιλής σημείωσε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στα 515,55 έναντι του δολαρίου στις 2:04 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης, από 517,99 που ήταν αργά χθες. Μέσα στον μήνα έχει σημειώσει άνοδο 1,6% έναντι του δολαρίου και 11,5% μέσα σε 12 μήνες, έχοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 61 νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.

Η Κεντρική Τράπεζα της Χιλής διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, μετά από πέντε μηνιαίες αυξήσεις, κατά ένα μέρος επειδή υπήρχε ανησυχία για την άνοδο του πέσο. Στις 9 Φεβρουαρίου τα αύξησε κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 4,75%, και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2002. Η επόμενη συνεδρίασή της, είναι στις 16 Μαρτίου.

Το νόμισμα της Χιλής, ευνοήθηκε από τη σημερινή ανάκαμψη των τιμών του χαλκού από τις μεγαλύτερες απώλειες που σημείωσαν σε χρονικό διάστημα πλέον των 13 μηνών, σημειώνοντας άνοδο 2,2%.

Στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση Μαΐου, σημείωσαν άνοδο 4,80 σεντς, ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 2,1785 δολ. η λίμπρα.

Αλλού στην περιφέρεια το πέσο του Μεξικό σημείωσε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στα 10,4600 ανά δολάριο, το πέσο της Κολομβίας ισχυροποιήθηκε 0,1%, φθάνοντας στα 2.246,15 ανά δολάριο, το πέσο της Αργεντινής σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 3,0740 ανά δολάριο και το σολ του Περού υποχώρησε 0,3%, στα 3,2950 ανά δολάριο.

Κλειστές ήταν οι αγορές της Βραζιλίας για το Καρναβάλι. Για τον μήνα, το ρεάλ της Βραζιλίας είχε τις καλύτερες επιδόσεις από τα 16 μεγαλύτερα νομίσματα έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας άνοδο 3,4%, φθάνοντας στα 2,1400 ανά δολάριο στις 24 Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα