Ετήσια κονδύλια ύψους έως και 500 εκατ. ευρώ προβλέπει νέο πρόγραμμα της Ε.Ε., από τα οποία θα επωφελούνται κάθε χρόνο έως και 50.000 εργαζόμενοι, ιδίως στις περιφέρειες και στους κλάδους που πλήττονται από μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο.
Το νέο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση» (ΕΤΠ), τη σύσταση του οποίου πρότεινε σήμερα η Επιτροπή, θα παρέχει εφάπαξ και για μικρό χρονικό διάστημα συγκεκριμένη στήριξη για ειδικά σχεδιασμένες υπηρεσίες που στοχεύουν στο να βοηθήσουν, π.χ., τους εργαζομένους που πλήττονται από την παγκοσμιοποίηση με ατομικά επιδόματα, επανακατάρτιση ή συγκεκριμένη υποστήριξη για την εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, το άνοιγμα των οικονομιών στον διεθνή ανταγωνισμό φέρνει νέες ευκαιρίες όσον αφορά τον οικονομικό δυναμισμό, την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Η γενική πολιτική στάση της Ένωσης σε αυτή τη θετική πρόκληση της παγκοσμιοποίησης αποτυπώνεται στη στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση, με την οποία η Ένωση βοηθά τα κράτη μέλη και τους πολίτες να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι τεχνολογικές καινοτομίες και οι παγκόσμιες αγορές, κυρίως μέσα από την πρόβλεψη και τη θετική διαχείριση των αλλαγών.
Ωστόσο, η απώλεια θέσεων εργασίας σε λιγότερο ανταγωνιστικούς κλάδους είναι αναπόφευκτη συνέπεια της απελευθέρωσης του εμπορίου και της παγκοσμιοποίησης. Σε αυτές τις συνθήκες, ο στόχος του νέου Ταμείου είναι να δώσει στην ΕΕ τη δυνατότητα να υποστηρίζει τους εργαζομένους που απολύονται λόγω διαφόρων αλλαγών προσαρμογής στην εμπορική πραγματικότητα.
Ο πρόεδρος Μπαρόζο παρουσίασε το σκεπτικό που οδήγησε στη σημερινή πρόταση, λέγοντας τα εξής: «Το Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση θα εκφράσει την αλληλεγγύη της Ένωσης σε εκείνους που πλήττονται σοβαρά και προσωπικά από τις απολύσεις λόγω προσαρμογής στις συνθήκες του εμπορίου. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα αποτελέσει κίνητρο για την κατάλληλη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων επιπτώσεων από το άνοιγμα των αγορών. Το Ταμείο θα βοηθά τους απολυόμενους να βρίσκουν και πάλι εργασία γιατί θέλουμε μια ανταγωνιστική, αλλά ταυτόχρονα και δίκαιη ΕΕ.».
Ο κ. Βλαντιμίρ Σπίντλα, αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ισότητας των ευκαιριών, πρόσθεσε τα εξής: «Αυτό το Ταμείο είναι για τους ανθρώπους.
Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, μερικοί εργαζόμενοι σε συγκεκριμένους κλάδους δυστυχώς χάνουν τις δουλειές τους. Αφού η ΕΕ λαμβάνει αποφάσεις για το εξωτερικό εμπόριο, λογικό είναι να αναλαμβάνει την ευθύνη να εξασφαλίσει, μέσα από αυτό το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, ότι οι εργαζόμενοι που χάνουν τις δουλειές τους λόγω αλλαγών αυτού του είδους στο εμπόριο ούτε λησμονούνται ούτε αφήνονται στην τύχη τους μέσα στο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.».
Το ΕΤΠ θα λειτουργεί ως ένδειξη της αλληλεγγύης της ΕΕ και συμπληρωματικά προς τις προσπάθειες των κρατών μελών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Στις εφάπαξ, ειδικά σχεδιασμένες υπηρεσίες που θα χρηματοδοτούνται από το ΕΤΠ περιλαμβάνονται η βοήθεια για την αναζήτηση εργασίας, η εξατομικευμένη επανακατάρτιση, η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης.
Επίσης, μπορεί να χορηγούνται ειδικά εργασιακά επιδόματα προσωρινού χαρακτήρα, όπως επιδόματα για όσους παρακολουθούν κατάρτιση, αλλά και συμπληρωματικά επιδόματα για εργαζομένους ηλικίας άνω των 50 ετών. Σκοπός των μέτρων είναι να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι που απολύονται από πολυεθνικές ή εθνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ (μικρομεσαίων επιχειρήσεων), να βρουν μια νέα θέση εργασίας και να παραμείνουν σε αυτή. Οι σχετικές ενέργειες θα υλοποιηθούν σε διάστημα 18 μηνών.