Merrill Lynch: Περαιτέρω άνοδος των τιμών των μετάλλων

Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2006 13:58

ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ θα κινηθούν οι τιμές του χαλκού του ψευδαργύρου και του θερμικού άνθρακα, σύμφωνα με την Merrill Lynch & Co., τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή φίρμα στον κόσμο, από πλευράς αξίας, αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης, σε συνδυασμό με τα επενδυτικά κεφάλαια που οδηγούν υψηλότερα τις τιμές.

H Merrill, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τέσσερα βασικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του νικελίου, του αλουμινίου και του θερμικού άνθρακα, από 5% έως 43%, σύμφωνα με την αναλύτρια Vicky Binns σε σημερινό της σχόλιο. Την τελευταία της πρόβλεψη για τις τιμές την είχε κάνει τον Δεκέμβριο.

Ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και τα άλλα μέταλλα, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, που τροφοδότησε τη ζήτηση των αυτοκινήτων, των κατοικιών και των συσκευών. Τουλάχιστον 200 δισ. δολ. επενδύθηκαν σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής με τα 30 δισ. δολ. σε βασικά μέταλλα, σύμφωνα με έκθεση της Citigroup Inc. στις 25 Ιανουαρίου.

Η τιμή του χαλκού που χρησιμοποιείται στα καλώδια ενδέχεται να κυμανθεί στα 2 δολ. η λίμπρα το 2006, 21% υψηλότερα της προηγούμενης πρόβλεψης, σύμφωνα με την Merrill. Κατά μέσον όρο το μέταλλο κυμάνθηκε στα 4.856,60 δολ. ο τόνος ή 2,20 δολ. η λίμπρα φέτος, στο London Metal Exchange.

«Η ζήτηση προκάλεσε έκπληξη στις αγορές της Κίνας και της Ινδίας» επεσήμανε η Binns.

Ο ψευδάργυρος που χρησιμοποιείται για την προστασία του ατσαλιού από τη διάβρωση, ενδέχεται να κυμανθεί στο 1 δολ. η λίμπρα, 43% υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη, σύμφωνα με την Merrill. Αυτό συγκρίνεται με τον μέσο όρο τιμής των 2154,2 δολ. ο τόνος ή 97,7 σεντς η λίμπρα, φέτος.

Επίσης η χρηματιστηριακή φίρμα αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στα αεροπλάνα και στα αυτοκίνητα κατά 5%, στο 1,05 δολ. η λίμπρα για το 2006. Το αλουμίνιο κατά μέσον όρο ήταν στα 2.417,50 δολ. ο τόνος ή 1,1 δολ. η λίμπρα φέτος.

Τέλος η Merrill Lynch αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον θερμικό άνθρακα, στα 48 δολ. ο τόνος, από 43 δολ. ο τόνος, αποτέλεσμα της ανόδου των δεικτών στην αγορά σποτ. Ο θερμικός άνθρακας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας.

Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή φίρμα, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τα κέρδη της Zinifex, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ψευδαργύρου στον κόσμο για τη χρήση του 2006, κατά 50%, στα 743 εκατ. δολ. Αυστραλίας (552 εκατ. δολ. ΗΠΑ).

Η Oxiana, μία εταιρεία παραγωγής χαλκού της Αυστραλίας, θα εμφανίσει, σύμφωνα με την Merrill Lynch, κε΄ρδη 298 εκατ. δολ. το 2006, 55% υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα