IEA: Ρίχνει τον πήχη για τη ζήτηση πετρελαίου εν μέσω εμπορικών, γεωπολιτικών εντάσεων

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019 11:52
UPD:11:55

Ο κόσμος θα χρειαστεί ελάχιστο επιπλέον πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ φέτος.

Ο κόσμος θα χρειαστεί ελάχιστο επιπλέον πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ φέτος, καθώς η ταχεία αύξηση της αμερικανικής παραγωγής αντισταθμίζει τη βουτιά στις εξαγωγές της Βενεζουέλας και του Ιράν. Αυτό επισημαίνει στη νέα μηνιαία έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), η οποία και αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τη ζήτηση του μαύρου χρυσού, σε μία περίοδο εντεινόμενων ανησυχιών για τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο, αλλά και τεταμένου κλίματος στη Μέση Ανατολή. 

Η ΙΕΑ επισημαίνει πως υπάρχει περιθώριο να αυξηθεί η προσφορά άλλων παραγωγών, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργεί το πλήρες εμπάργκο στο Ιράν, αλλά και η κατάρρευση της παραγωγής στη Βενεζουέλα. Όπως εξηγεί η συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών από χώρες εκτός ΟΠΕΚ και πρωτίστως από τις ΗΠΑ, θα κρατήσει την αγορά καλά εφοδιασμένη. 

Η υπηρεσία αναθεώρησε προς τα κάτω τους υπολογισμούς της για την αύξηση της ζήτησης του 2018 κάτα 70.000 βαρέλια ημερησίως. Υπολογίζει ότι πέρυσι η ζήτηση αυξήθηκε κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Για την εφετινή χρονιά υποβαθμίζει την πρόβλεψή της κατά 90.000 βαρέλια ημερησίως, στα 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

«Οι αλλαγές αντανακλούν τα κατώτερα των προσδοκιών δεδομένα του 2018 για μεγάλες κατώτερες καταναλώτριες χώρες πετρελαίου, όπως η Αίγυπτος, η Ινδία, η Ινδονησία και η Νιγηρία» εξηγεί στην έκθεσή της. Προσθέτει δε ότι τα πρώτα στοιχεία του 2019 δείχνουν κατώτερη των εκτιμήσεων ζήτηση στη Βραζιλία, την Κίνα και την Ιαπωνία. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα