Aμερικανός πρέσβης: Στο 50%-50% οι πιθανότητες μίας συμφωνίας με την Κίνα τον Ιούνιο

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019 10:15
UPD:10:20
REUTERS/POOL New

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά την Σύνοδο του G20 τον επόμενο μήνα στην Ιαπωνία, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ θα έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, την ώρα που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ζυγίζουν δυνάμεις και όπλα. Ποιες είναι όμως οι πιθανότητες για μία συμφωνία σε εκείνη τη συνάντηση; 

Αμερικανός πρώην πρέσβης στην Κίνα τις προσδιορίζει στο 50%-50%. «Μέχρι στιγμή η στάση του πρόεδρου Τραμπ ήταν "πότε κρύο, πότε ζέστη"» σχολίασε ο πρώην πρέσβης, Μαξ Μπόκους, σε δηλώσεις του στο CNBC. Υπενθύμισε δε ότι στην περασμένη Σύνοδο του G20 στην Αργεντινή, τον Δεκέμβριο 2018, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε εκεχειρία 90 ημερών, που «πάγωσε» τον πόλεμο των δασμών έως και την περασμένη εβδομάδα, όταν οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς σε εισαγωγές 200 δισ. δολαρίων στο 25% από 10%. Η Κίνα από την πλευρά της ετοιμάζεται να επιβάλλει δασμούς έως και 25% σε 5.000 αμερικανικά προϊόντα από 1ης Ιουνίου.  

Ο Μπόκους σημείωσε πως οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ διαδραματίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. «Ειλικρινά αναρωτιέμαι εάν είναι πιθανό ο Τραμπ να καταλήξει σε συμφωνία πριν από το 2020» είπε, για να συμπληρώσει πάντως, πως εάν ο Αμερικανός πρόεδρος δει το χρηματιστήριο να πέφτει πολύ, θα θελήσει να επισπεύσει τη διαδικασία. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα