Προς συμβιβασμό με τα συνδικάτα φαίνεται να στρέφεται η κυβέρνηση, καθώς διογκώνονται οι αντιδράσεις για τις συλλογικές συμβάσεις.
Το διάλογο ανάμεσα σε εργαζομένους και εργοδοτικές ενώσεις στηρίζει η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας μετά την πρώτη επίσκεψή του στα γραφεία της ΓΣΕΕ.
Ο κ. Τσιτουρίδης επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερες αυξήσεις απ' αυτές (2,8%) που έχει ήδη προτείνει ο ΣΕΒ στη ΓΣΕΕ αναφορικά με την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), τάχθηκε υπέρ να εξαντληθούν τα θεσμικά περιθώρια διαλόγου με τις τράπεζες για τις κλαδικές συμβάσεις, αν και όπως είπε είναι περιορισμένες οι δυνατότητες πολιτικής πίεσης, και χαρακτήρισε αναγκαίο κακό την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ζήτησε άρση της επιστράτευσης. Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει το θεσμικό πλαίσιο της πολιτικής επιστράτευσης.
Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, ο υπουργός Απασχόλησης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει μέσα στην επόμενη διετία αλλά θα το διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση, ωστόσο πρέπει να ανοίξει ο διάλογος. Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθεί η διαδικασία του διαλόγου, και θα παραγγελθούν σύντομα αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία που παρουσιάζουν προβλήματα ώστε να διαπιστωθεί πια μπορούν να αντέξουν και ποια όχι.
Διάλογος με προσδοκίες για αποτελέσματα, χρειάζεται πεδίο συνεννόησης, απάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος θέτοντας τρεις βασικές προϋποθέσεις (ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης στα θέματα των συλλογικών συμβάσεων, πολιτική επιστράτευση απεργών και αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα αλλά και της εισοδηματικής πολιτικής στο δημόσιο) που αν δεν ξεπεραστούν αποτελούν για τα συνδικάτα ανυπέρβλητα εμπόδια.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι για τα συνδικάτα δεν αρκούν οι προθέσεις, αλλά πράξεις, και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της πάνω σε αυτά τα τρία σημεία αιχμής.
Να συμφωνήσουμε στις διαστάσεις του προβλήματος
Ο υπουργός Οιικονομίας και Οικονομικών Γ. ΑΛογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση για το ασφαλιστικό δήλωσε ότι όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ισχύουν και οτι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει ώθηση στο διάλογο. Πρώτος στόχος, επισήμανε ο υπουργός, είναι να συμφωνήσουμε στις διαστάσεις του προβλήματος.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι η κυβέρνηση πάντα τόνιζε τη μεγάλη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων.
Ο υπουργός επανέλαβε δήλωση που είχε κάνει από το περασμένο Σεπτέμβριο, όταν είχε επισκεφθεί τα γραφεία της ΓΣΕΕ, όπου είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει στόχο να καταργήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Ομως, πρόσθεσε, δεν μπορεί να παρεμβαίνει εκεί που δεν επιτρέπεται θεσμικά. Είναι σαφής η στάση της και η μη ανάμιξή της, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.
Ανέφερε, τέλος, ότι έως το τέλος της εβδομάδος θα έχει κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τις αυξήσεις των μισθών στο Δημόσιο το 2006.
«Ο Υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχουν αγκυλώσεις στη διαδικασία του διαλόγου. Προσερχόμαστε στον διάλογο χωρίς προκαταλήψεις και ακούγοντας τους κοινωνικούς εταίρους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.
Σε συναφές ερώτημα (περί των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης),ο εκπρόσωπος υπενθύμισε πως «η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι στη διάρκεια της τετραετίας δεν θα γίνουν αλλαγές. Είχαμε καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους σε συζήτηση και προσπαθούμε να προγραμματίσουμε τα πράγματα, ώστε να μην αφήσει η γενιά μας άλυτα προβλήματα στις επόμενες γενιές».
Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι διαδικαστικά «η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει τις σταθερές που θα οδηγήσουν τον διάλογο στην εξεύρεση καλύτερων λύσεων. Η επόμενη κυβέρνηση -και πιστεύω ότι αυτή θα είναι η κυβέρνηση της ΝΔ- θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα».