Παρέμβαση Μπαρόζο στον «πόλεμο» για τη συγχώνευση Gaz de France - Suez

Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2006 16:28

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποίησε σήμερα τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον μιας «επιστροφής στις εθνικιστικές ρητορείες» σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, ή στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τις εθνικές αγορές τους από παρεμβάσεις των εταίρων τους.

Σε ένα έμμεσο σχόλιο για την άγρια «μάχη» μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας με αφορμή την προώθηση από την γαλλική κυβέρνηση της μεγα-συγχώνευσης των δύο γαλλικών κολοσσών Gaz de France και Suez http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/27/1159146.htm και τις προσπάθειες να αποκλειστεί μια πιθανή αντίπαλη ιταλική προσφορά, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε:

«Κάποιες από τις δηλώσεις που άκουσα πρόσφατα δεν είναι καλές για την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να προοδεύσει αν υπάρχουν φράγματα ανάμεσα στα κράτη μέλη».

«Πρέπει να έχουμε το θάρρος να πούμε πως η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια άλλη διάσταση (...) Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση με 25 μίνι αγορές», παρατήρησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Ιταλία ζητεί από τις Βρυξέλλες να παρέμβουν στο θέμα της συγχώνευσης των εταιρειών Gaz de France και Suez, υποστηρίζοντας πως η συμφωνία έγινε προκειμένου να αποτραπεί η εξαγορά της Suez από την ιταλική Enel http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/01/1160065.htm .

«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σ' ένα ευρωπαϊκό αίσθημα πολιτικής ευθύνης από την πλευρά των κρατικών ανδρών μας για να αποφευχθούν εθνικές ή εθνικιστικές ρητορείες», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα