Οι προεκλογικές εξαγγελίες Τσίπρα προβληματίζουν τους εταίρους στην Ευρωζώνη

Τρίτη, 14 Μαΐου 2019 16:39
UPD:16:45
Nikos Libertas / SOOC/Nikos Libertas

Δεν αποκλείεται να ζητηθούν διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Oι προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει ανησυχία σε κράτη μέλη της Ευρωζώνης, σχετικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη ή όχι να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων και δανειστών.

Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος αν και το ελληνική ζήτημα δεν είναι στη ημερήσια διάταξη του Eurogroup της Πέμπτης, δεν αποκλείει να ζητηθούν διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες των εταίρων έχουν να κάνουν με την αναφορά του πρωθυπουργού για τροποποίηση της δέσμευσης που έχουν αναλάβει η Ελλάδα να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2022. Όπως είπε, η αναφορά αυτή έχει μπερδέψει τα άλλα κράτη μέλη, ακόμη και τους θεσμούς, όπως είπε.

Τα κράτη μέλη θα καλέσουν την κυβέρνηση να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναλυθεί, ενώ κάποια από αυτά θα συνδέσουν την τήρηση των συμφωνηθέντων με το «πράσινο φως» προς την Ελλάδα για την πρόωση αποπληρωμή των δανείων. Μάλιστα, ο ίδιος γνωρίζει ένα κοινοβούλιο, όπως είπε, που θα εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο αν δεν το έχει κάνει ήδη, όπως είπε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι στην ημερήσια διάταξη του Εurogroup του Ιουνίου, δεδομένου ότι αναμένεται να συζητηθούν τα αποτελέσματα της τρίτης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα