Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας. Ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό εμπορικό «μέτωπο», που έχει ανοίξει ο Ντόναλντ Τραμπ. Αξίζει να δούμε ποιοι ακόμη έρχονται ήδη αντιμέτωποι με αμερικανούς δασμούς ή απειλούνται με την επιβολή νέων και τι αυτό σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.
Ο Τραμπ στήριξε την προεκλογική εκστρατεία του 2016 στην υπόσχεση να δώσει τέλος στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές άλλων χωρών και να μειώσει δραστικά το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι του υπόλοιπου κόσμου. Με τους δασμούς του έχει πληγώσει αρκετές οικονομίες, αλλά το αμερικανικό έλλειμμα εξακολουθεί να φουσκώνει αντί να περιορίζεται, ενώ ο μεταποιητικός κλάδος της χώρας προειδοποιεί για απώλεια 400.000 θέσεων εργασίας σε ορίζοντα δεκαετίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει μέσα στο περιβάλλον αυτό να επιλέξει εάν θα ακούσει οικονομικούς συμβούλους ή τυος πολιτικούς αναλυτές, που λένε ότι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον κερδίζει πόντους βάζοντας στο στόχαστρο εμπορικούς εταίρους. Ας δούμε λοιπόν πόσα μέτωπα διατηρεί ανοιχτά.
Κίνα
Το Πεκίνο προειδοποίησε με αύξηση των δασμών στο 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολ. ως απάντηση στην απόφαση του Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς από το 10% στο 25% σε κινεζικά αξίας 200 δισ. δολαρίων. Οι ΗΠΑ επανήλθαν με μία λίστα προϊόντων αξίας 300 δισ. δολαρίων, που ετοιμάζονται να βάλουν στο στόχαστρο στα τέλη Ιουνίου. Αυτό εφόσον δεν υπάρξει έως τότε μία συμφωνία μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.
Καναδάς και Μεξικό
Πέρυσι η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να μην αφήσει στο απυρόβλητο τους γείτονές της. Έτσι επέβαλε δασμούς 25% και 10% στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου αντίστοιχα των δύο χωρών. Και τούτο πάρα το γεγονός ότι κατέληξε σε συμφωνία για τη νέα NAFTA. O Καναδάς έχει απαντήσει με δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 12 δισ. δολαρίων, που αφορούν μεταξύ άλλων το ουίσκι. Και οι δύο χώρες εξετάζουν νέους δασμούς, για να πιέσουν τις ΗΠΑ να καταργήσουν τους δικούς τους. Ωστόσο ο Τραμπ δεν φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένος για κάτι τέτοιο.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο αφορούν και την Ε.Ε., που έχει απαντήσει με δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 2,4 δισ. δολαρίων. Μαίνεται παράλληλα η κόντρα των δύο χωρών για τις επιδοτήσεις σε Boeing και Airbus, επηρεάζοντας και τις μεταξύ τους εμπορικές διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει θέσει προθεσμία έως τις 18 Μαΐου για την επιβολή δασμών σε εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών από την Ευρώπη αξίας 53 δισ. δολαρίων.
Οι Βρυξέλλες έχουν έτοιμη τη λίστα με τα αντίποινα. Αναλυτές προειδοποιούν ότι δασμοί στα αυτοκίνητα θα έπλητταν την παγκόσμια οικονομία ίσως και περισσότερο από την σινο-αμερικανική διαμάχη. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι θα δοθεί παράταση στην προθεσμία και θα αποφευχθούν τα χειρότερα.
Όσο για την ΤΤIP, τη συμφωνία ανάμεσα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ, πρέπει να θεωρείται ότι έχει «πεθάνει». Ίσως υπάρξει μία πολύ μικρότερη εκδοχή της.
Ιαπωνία και Βρετανία
Ο Τραμπ ανέλαβε να κλείσει εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, όταν απέσυρε τις ΗΠΑ από την TTP, τη συμφωνία μεταξύ 12 χωρών του Ειρηνικού. Ελπίζει επίσης σε εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μετά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει πρόοδος σε κανένα από τα δύο μέτωπα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC