Ευρωζώνη: Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής - Θολές παραμένουν οι οικονομικές προοπτικές

Τρίτη, 14 Μαΐου 2019 12:54
UPD:13:01
REUTERS/Fabian Bimmer

Ταχύτητα κατέβασε τον Μάρτιο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, γεγονός που οφείλεται στην υποχώρηση της παραγωγής σε Γαλλία και Ιταλία. Από την άλλη πλευρά, ανέκαμψε στη Γερμανία, αν και η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος διατηρεί την αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές.

Η παραγωγή στις 19 χώρες-μέλη του κοινού νομίσματος υποχώρησε 0,3% τον Μάρτιο και κατά 0,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή(Eurostat). Ο Μάρτιος αποτελεί τον δεύτερο διαδοχικό μήνα αρνητικής πορείας, έπειτα από την πτώση 0,1% του Φεβρουαρίου.

Σε επίπεδο όμως τριμήνου, η παραγωγή παρέμεινε θετική, χάρη στην αύξηση 2% του Ιανουαρίου. Τον Μάρτιο όμως, η άνοδος της παραγωγής στη Γερμανία, για  πρώτη φορά από τις αρχές του έτους, δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την υποχώρηση σε Γαλλία και Ιταλία. Στη Γερμανία, η παραγωγή ήταν αυξημένη 0,4%, ενώ στη Γαλλία έκανε βουτιά 1% και στην Ιταλία κατά 0,9%.

Στη Γερμανία, ο εμπορικός πόλεμος συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για τις γερμανικές επιχειρήσεις αλλά και για την ανάπτυξη, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές. Η κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επισκιάζει τις αναπτυξιακές προοοπτικές της γερμανικής οικονομίας, ενώ συμβάλλει στην επιδείνωση του κλίματος μεταξύ των Γερμανών επενδυτών.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW υποχώρησε απροσδόκητα στο -2,1 τον Μάιο, από 3,1 του Απριλίου. τη στιγμή που οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο στις 5 μονάδες. «Η πιο πρόσφατη κλιμάκωση της σινο-αμερικανικής εμπορικής αντιπαράθεσης εντείνει την αβεβαιότητα για τις γερμανικές εξαγωγές, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη του ΑΕΠ», τόνισε ο πρόεδρος του ZEW, Ακίμ Βάμπαχ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα