Σε ναδίρ τρεισήμισι μηνών το γιουάν -«Ανάσα» μετά τις ελπίδες για γεφύρωση διαφορών

Τρίτη, 14 Μαΐου 2019 11:51
UPD:12:07
© Kim Kyung Hoon / Reuters

Η κλιμάκωση τουεμπορικού πολέμου και η επιβολή εκατέρωθεν δασμών σε κινεζικά και αμερικανικά προϊόντα από τις δύο μεγαλύτερες οικονομικές υπερδυνάμεις ρίχνει τα χρηματιστήρια αλλά και το γιουάν, που υποχώρησε ενδοσυνεδριακά σε νέα χαμηλά τρισήμισι μηνών.

Οι δηλώσεις Τραμπ για συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίγκ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 τον Ιούνιο αναπτέρωσαν τις ελπίδες για γεφύρωση των διαφορών, προσφέροντας μικρό στήριγμα στις αγορές και μικρή ανάσα στο κινεζικό νόμισμα. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της κινεζικής πλευράς για την επιβολή υψηλότερων δασμών σε αμερικανικά αγαθά, ύψους 60 δισ. δολαρίων, από την 1η Ιουνίου. «Η επιβολή των δασμών απέχει μόλις τρεις εβδομάδες και οι συνομιλίες δεν έχουν καταρρεύσει», επισημαίνει ο Στίβεν Λιούγκ, υπεύθυνος πωλήσεων στην UOB Kay Hian του Χογκ-Κογκ.

Στην onshore αγορά, το γιουάν συνέχισε και σήμερα να διολισθαίνει, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 Δεκεμβρίου 2018, στα 6,8874 έναντι του δολαρίου, αφότου το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποτιμούν την αποφασιστικότητα του Πεκίνου να προστατεύσει τα συμφέροντά του. Πριν από το άνοιγμα της onshore αγοράς, η κεντρική τράπεζα της Κίνας είχε θέσει τη μέση ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, αλλά και πάλι σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι ανέμενε η αγορά, καθώς το γιουάν έχασε χθες όλα τα φετινά του κέρδη.

Στην περίπτωση που ενισχυθούν οι πιέσεις γύρω από το κινεζικό νόμισμα και υποχωρήσε πέραν των επτά γιουάν έναντι του δολαρίου, δεν αποκλείεται παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, χρησιμοποιώντας τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος -τα μεγαλύτερα στον κόσμο- για τη συγκράτηση του γιουάν.

«Περιμένουμε να δούμε εάν η Κίνα θα "απαντήσει" στον τελευταίο γύρο δασμών που επέβαλε η αμερικανική πλευρά... και συνεχίζουμε να δείχνουμε βραχυπρόθεσμα προτίμηση στο γιέν, ενώ αναμένουμε ότι η αγορά θα παραμείνει προσηλωμένη στο γιουάν», τονίζει ο Κρις Τέρνερ, στρατηγικός αναλυτής στην ING.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα