Ευρώπη: Ανάσα στις μετοχές, πιέσεις στα ομόλογα

Τρίτη, 14 Μαΐου 2019 11:05
UPD:11:14
REUTERS/PETER NICHOLLS

Το ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων φαίνεται να χάνει για λίγο σήμερα την ελκυστικότητά του, με τους τίτλους των χωρών της Ευρωζώνης να βρίσκονται υπό πίεση και τις αποδόσεις να ανεβαίνουν. Αντιθέτως οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης μετά τις νέες χθεσινές απώλειες.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με τους πιο «συμφιλιωτικούς τόνους», που καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στις δηλώσεις Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων και τις ελπίδες ότι οι δύο  μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δεν θα θελήσουν να οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα. 

Ωστόσο υπενθυμίζουν ότι η τάση μπορεί και πάλι να αλλάξει, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν δώσει στη δημοσιότητα και νέα λίστα με προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων, στα οποία απειλούν να αυξήσουν τους δασμούς από τέλη Ιουνίου. 

Σήμερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,6%. Στο ίδιο ποσοστό ενισχύεται λίγο πριν τις 11:00 ο γερμανικός DAX, ενώ κέρδη 0,8% εμφανίζει ο ιταλικός FTSE MIB. Στο +0,9% ο γαλλικός CAC 40. 

Την ίδια ώρα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ενισχύεται 2 μονάδες βάσης, στο -0,057%, απομακρυνόμενη έτσι από τα χαμηλά έξι εβδομάδων του -0,07%, στα οποία υποχώρησε ενδοσυνεδριακά τη Δευτέρα. Αύξηση δύο μονάδων βάσης στο 0,342% και για την απόδοση του γαλλικού δεκαετούς, που χθες ήταν σε χαμηλά 2,5 ετών. 

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς είναι οριακά αυξημένη στο 3,57% και του ιταλικού στο 2,71%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα