Στις 20 Μαΐου μειώνεται ο ΦΠΑ και καταβάλλεται η «13η σύνταξη»

Έντονη αντιπαράθεση για την οικονομία χθες στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης - αντιπολίτευσης
Τρίτη, 14 Μαΐου 2019 10:43
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σε μία εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση για την οικονομία, που περιλαμβάνει τον ΦΠΑ, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του πακέτου μέτρων της κυβέρνησης.

Από την έντυπη έκδοση

Tης Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Σε μία εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση για την οικονομία, που περιλαμβάνει τον ΦΠΑ, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του πακέτου μέτρων της κυβέρνησης. Στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις σε εφορίες, δήμους και ταμεία -που ξεκίνησε να συζητείται χθες- μπήκαν και οι τροπολογίες για τη «13 σύνταξη» και τον ΦΠΑ.

Το σύνολο των μέτρων θα ψηφιστεί «πακέτο» από την Ολομέλεια, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει στην άμεση εφαρμογή τους. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά για τον χρόνο συζήτησης, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα προεκλογικό «πυροτέχνημα» εν όψει των ευρωεκλογών.

Απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για ένα σχέδιο «με δημοσιονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα», επισημαίνοντας προς την αντιπολίτευση πως «με αυτό το σχέδιο πάμε στις ευρωεκλογές και θα κερδίσουμε και τις εθνικές εκλογές». Ο υπουργός είπε ότι δεν είναι όλα ρόδινα, ωστόσο σημείωσε πως με αυτό το νομοσχέδιο και τις τροπολογίες δίνεται και μία απάντηση στο ερώτημα πότε θα δουν οι πολίτες στην τσέπη τους τι σημαίνει «έξοδος από τα μνημόνια». Από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως έχει διαψευστεί το αφήγημά της, ενώ οι προβλέψεις της τώρα γίνονται «μπούμερανγκ».

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση περνά στην αντεπίθεση, καθώς καταθέτει τις δικές της τροπολογίες, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση πως «μπροστά στην ήττα των ευρωεκλογών προχωρά σε παροχές». Από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε την κατάθεση «γαλάζιας» τροπολογίας για την επιστροφή του ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης στα επίπεδα του 2014, δηλαδή στο 13%.

Τροπολογία από το ΚΙΝΑΛ

Χθες το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία με τίτλο «Άμεσα μέτρα οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης». Μεταξύ άλλων, προτείνει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου, τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων για προσλήψεις νέων ανέργων και τη θέσπιση κατώτερης σύνταξης 500 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και 700 για το ζευγάρι.

Το 7ήμερο

Σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε στη Βουλή και για το θέμα του ωραρίου εργασίας, μία ημέρα μετά τη μετωπική αντιπαράθεση κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας. Από τη μία πλευρά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης είπε στην Ολομέλεια πως στον τουρισμό υπάρχει κλαδική σύμβαση επταήμερης εργασίας, την οποία έχει υπογράψει η υπουργός Εργασίας.

Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει στο περιεχόμενο συλλογικών συμβάσεων, καθώς θα ήταν αντισυνταγματικό. Αυτό που κάνει είναι να στέλνει το ΣΕΠΕ και να επιβάλλονται πρόστιμα για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Η σύγκρουση στη Βουλή επεκτάθηκε και σε μία σειρά άλλων θεμάτων. Για «τη χορήγηση της 13ης σύνταξης που ενισχύει ευλόγως, σταθερά και σε μόνιμη βάση τα εισοδήματα των συνταξιούχων» έκανε λόγο η Έφη Αχτσιόγλου. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση για παροχές στο «παρά πέντε» των εκλογών. 

Για επιστροφή στο «παλαιό καθεστώς των Μαυρογιαλούρων» έκανε λόγο από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιάννης Κουτσούκος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «μοιράζει επιδόματα προεκλογικά».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα