Τομάτα: Αυξάνεται η παραδοθείσα ποσότητα ανά παραγωγό στη βιομηχανία

Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2006 18:18

Ευρεία σύσκεψη για τα συμβόλαια καλλιέργειας βιομηχανικής τομάτας εσοδείας 2006 πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντού.

Επειδή υπάρχει κρίση στη διεθνή αγορά τοματοπολτού λόγω υπερπαραγωγής από χώρες της Ε.Ε. και από τρίτες χώρες, καθώς επίσης και από την ύπαρξη μεγάλων αδιάθετων ποσοτήτων τοματοπολτού εσοδείας 2005, αποφασίστηκε ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταβάλουν προσπάθεια, έτσι ώστε η εσοδεία 2006 να πραγματοποιηθεί κάτω από τέτοιες συνθήκες που να συμβάλουν στη στήριξη της καλλιέργειας βιομηχανικής τομάτας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση των τιμών ασκήθηκαν πιέσεις στους εκπροσώπους την μεταποίησης έτσι ώστε αυτές να διαμορφωθούν σε επίπεδα τουλάχιστον παραπλήσια με αυτά της εσοδείας 2005.

Αναφορικά με την ποσότητα που θα παραχθεί, οι εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων φορέων συνέκλιναν στο ότι θα αγγίζει τα επίπεδα της περυσινής χρονιάς.

Σχετικά με τις παραδόσεις της πρώτης ύλης από την βιομηχανία αποφασίστηκε:

α) Να ισχύσουν τα ποιοτικά κριτήρια παραλαβής της βιομηχανικής τομάτας από τη μεταποίηση που καθιερώθηκαν στην εσοδεία 2005.

β) Να διευκολυνθεί η παράδοση για τις ομάδες τοματοπαραγωγών που δεν διαθέτουν οργανωμένο κέντρο παράδοσης του προϊόντος τους.

γ) Να αυξηθεί η παραδοθείσα συνολική ανά παραγωγό ποσότητα από 800 τόνους σε 1.500 τόνους, με δυνατότητα περαιτέρω αύξησης του ορίου αυτού στους 2.000 τόνους με απόφαση του οικείου νομάρχη, έτσι ώστε με την αύξηση των αποδόσεων να καταστεί δυνατή η μείωση του κόστους παραγωγής του προϊόντος και η προσέγγιση της εθνικής συνολικής ποσόστωσης.

Οσον αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής ο Υφυπουργός ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών την πρόσφατα υπογραφείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με βάση την οποία επιδοτείται σε μεγάλο ποσοστό η αγορά των φυταρίων βιομηχανικής τομάτας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα