Διευκρινίσεις για τις αυξήσεις-φωτιά στα βιομηχανικά προϊόντα

Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2006 18:37

Στο πρώτο δίμηνο του 2005 το μέσο ποσοστό των αυξήσεων ήταν της τάξεως 3,6%, ύμφωνα με τους επίσημους τιμοκαταλόγους που υποβάλλουν, κάθε χρόνο, οι βιομηχανίες στην Δ/νση Τροφίμων και Ποτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Στο πρώτο δίμηνο του 2006 υποβλήθηκαν στοιχεία για 4067 κωδικούς προϊόντων. Η μέση ποσοστιαία αύξηση που προκύπτει είναι 3,1%. Κάτω από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό για το 2006.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του δείκτη τιμών προϊόντων τροφίμων ποτών εγχώριας αγοράς, από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που όμως δεν περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τύπου της ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι, από το 11,4% που είναι το ποσοστό αύξησης για τον Ιανουάριο, το 8,6% οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της τιμής του ελαιολάδου (λόγω της μειωμένης παραγωγής στις χώρες παραγωγής του ευρωπαϊκού νότου), με δεδομένο ότι έχει μεγάλη στάθμιση στο συγκεκριμένο δείκτη.

Η εικόνα συνεπώς που έχουμε με τις γνωστοποιήσεις των αυξήσεων από τις Βιομηχανίες Τροφίμων και Ποτών, και οι οποίες είναι κατά μέσο 3,1%, στους 4.067 Κωδικούς, συνάδει απόλυτα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ.

Ως προς την αύξηση του δείκτη τιμών Βιομηχανικών Προϊόντων κατά 9,3%, περισσότερο από 5% αφορά την αύξηση της τιμής των προϊόντων ενέργειας», διευκρινίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΣΥΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/01/1160242.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα