Oμόλογα: Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις - άνοδος στην απόδοση του 10ετούς

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 12:49
UPD:12:59
REUTERS/LUCAS JACKSON

Οι «κραδασμοί» του εμπορικού πολέμου και η τάση αποφυγής ρίσκου κρατούν σε κλοιό πιέσεων τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με τις ρευστοποιήσεις να συνεχίζονται και τις αποδόσεις να ακολουθούν την ανιούσα. Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλουν και οι ανησυχίες για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, μετά τις παροχές της κυβέρνησης Τσίπρα και τις προειδοποιήσεις των επενδυτικών οίκων για μεταρρυθμιστική κόπωση ή ακόμη και αναίρεση ορισμένων μεταρρυθμίσεων.

Πιέσεις και στα ιταλικά χαρτιά, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς σε υψηλά δυόμισι μηνών, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας και μετά το καμπανάκι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ρώμης.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να απομακρύνονται από το ελληνικό κρατικό χρέος, με αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να διευρύνεται ενδοσυνεδριακά σχεδόν κατά δέκα μονάδες βάσης, στο 3,58%, από 3,49% στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Το περιθώριο(spread) έναντι της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου ξεπέρασε τις 360 μονάδες βάσης. Μέσα σε μία εβδομάδα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει διευρυνθεί κατά 25 μονάδες βάσης. Η αύξηση του κόστους δανεισμού περιπλέκει τα σχέδια της Αθήνας για νέα έξοδο στις αγορές εντός του Μαϊου.

Στην ευρύτερη περιφέρεια της Ευρωζώνης, οι έντονες ρευστοποιήσεις ώθησαν προς τα πάνω τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ανήλθε στο 2,71%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι μηνών. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων διευρύνθηκαν κατά 13 μονάδες βάσης, εν μέσω του μεγαλύτερου κύματος ρευστοποιήσεων των τελευταίων τριών μηνώ. Το spread ιταλικού-γερμανικού 10ετούς ανήλθε στις 171 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίιπεδα από τα μέσα Φεβρουαρίου.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα